Foto: AP /Evan Vucci, Wong Maye-E
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fredag ble det klart at USAs president Donald Trump skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Nyheten kom ifølge AP og flere andre amerikanske medier overraskende på Trumps stab, samtidig som presidenten fikk kritikk fra sine politiske motstandere. Demokratenes erfarne senator Elizabeth Warren mente at Nord-Korea ikke fortjente et slikt treff.

– Før man gir dem den gavepakken, bør vi insistere på at de gjør noen reelle politiske endringer, endringer som kan ettergås, sa Warren, for så å uttrykke bekymring for at Kim ville «utnytte» sin amerikanske motpart, ifølge Reuters.

I løpet av søndagen fikk imidlertid Trump støtte fra CIA-direktør Mike Pompeo.

– Han gjør ikke dette for oppmerksomhetens skyld. Han forsøker å løse et problem, sa Pompeo til Fox News.

Vil opprettholde presset

I intervjuet med den amerikanske kanalen avviste CIA-direktøren at USA nå planlegger en mykere linje mot Nord-Korea.

– Aldri noensinne har vi hatt nordkoreanerne i en posisjon der økonomien deres er under så hardt press, der lederskapet deres er under så hardt press. La det ikke være noen tvil: Dette er ikke noe vi kommer til å gi etter på mens disse forhandlingene pågår, la Pompeo til.

Også representanter for Trumps administrasjon har forsvart presidentens beslutning. Blant disse er USAs finansminister Steven Mnuchin.

–Møtet vil gi Trump sjansen til å sette seg ned og se om han kan få til en avtale med Kim om Nord-Koreas atomvåpenprogram. Og presidenten har vært veldig tydelig på målet med samtalene, som er å bli kvitt atomvåpnene på koreahalvøya, sier han.

To betingelser

Donald Trump har to krav før møtet med Nord-Koreas Kim Jong-un, og ifølge Det hvite hus vil det ikke komme flere.

Det ene av Trumps krav er opphør i missil- og atomtesting. Det andre er at Nord-Korea ikke kritiserer USAs militærøvelser.

– Betingelsene for møtet har det blitt enighet om, og vi har ingen ytterligere betingelser. Men igjen, de kan ikke teste missiler eller atomvåpen, og de kan ikke kritisere de planlagte militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea, sier Det hvite hus’ talsmann Raj Shah søndag.

NTB-AP

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]