Flere opprørsgrupper har et nærvær i Øst-Ghouta, og en av de største er salafistgruppen Jaish al-Islam (bildet). Dette bildet sendte gruppen selv ut 20. februar. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Utsendinger fra opprørskontrollerte Hammuriyeh møtte lørdag representanter for president Bashar al-Assads regime, for å diskutere evakuering fra området der regjeringsstyrkene er på frammarsj. Det opplyser en av dem som deltok i samtalene, under forutsetning av å få være anonym.

– Komiteen diskterte et forslag som garanterer at sivile og opprørere som ønsker å dra fra Hammuriyeh til andre opprørskontrollerte områder, får anledning til dette, sier kilden.

Planen er at de som ønsker, kan bli busset til opprørskontrollerte områder i Daraa-provinsen i sør eller Idlib-provinsen i nordvest.

SOHR bekrefter

– Komiteen møtes søndag for å fatte en beslutning og for informere regimet. Dersom det ikke blir enighet, vil de militære operasjonene i Ghouta gjenopptas, inkludert i Hammuriyeh, sier utsendingen.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at det søndag pågikk forhandlinger om evakuering fra de opprørskontrollerte områdene av Øst-Ghouta.

– En beslutning kan når som helst komme når det gjelder Hammuriyeh, Jisreen og Saqba, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Opprørere benekter

Hammuriyeh kontrolleres av opprørsgruppen Faylaq al-Rahman, som på sin side nekter for at det forhandles om evakuering.

– Det pågår verken direkte eller indirekte forhandlinger med den russiske fienden eller deres allierte, sier opprørernes talsmann Wael Alwan.

– Ingen er autorisert til å forhandle på vegne av Ghoutas revolusjonære, institusjoner eller Den frie syriske hær (FSA), sier han.

Syriske regjeringsstyrker har tidligere i krigen inngått lignende avtaler om evakuering fra områder der opprørerne er i ferd med å bli nedkjempet.

På vei

Før helga ble det kjent at en gruppe opprørere fra Tahrir al-Sham var i ferd med å forlate Øst-Ghouta for å bli transportert til Idlib-provinsen.

Tahrir al-Sham er en drøyt ett år gammel allianse av flere islamistiske opprørsgrupper og består for det meste av tidligere medlemmer av Nusrafronten, al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Gruppen har et sterkt nærvær i Idlib-provinsen, men har vært blant de mindre opprørsfraksjonene i Øst-Ghouta.

Kriger mot hverandre

Faylaq al-Rahman er en av de største opprørsgruppene i Øst-Ghouta og ledes av Abdul al-Nasr Shamir, en kaptein som hoppet av fra den syriske regjeringshæren i 2012.

Gruppen ble tidligere betegnet som moderate av USA og skal også ha mottatt panservernraketter og andre våpen fra amerikanerne.

Faylaq al-Rahman ligger i krig med den andre store opprørsgruppen i enklaven, Jaish al-Islam, som står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt, og som også ble omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]