Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

– Statsminister Erna Solberg (H) er dønn feig når hun ikke setter foten ned for justisministerens grove overtramp, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

En rekke sentrale politikere i Høyre oppfordret i løpet av helgen justisminister Sylvi Listhaug (Frp) til å slette og beklage en Facebook-status om at Ap setter terroristenes rettigheter over nasjonens sikkerhet.

Også Venstre-leder og regjeringskollega Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er blant dem som skarpt tar avstand fra Listhaugs terroranklager.

Erna Solberg har på sin side bedt Ap se seg selv i speilet og omtaler det hele som en diskusjon mellom Ap og Frp.

– En stor skivebom fra statsministeren, sier Støre.

– Dønn feig

Ap-lederen er oppgitt og opprørt over at statsministeren ikke tar et oppgjør med Listhaug.

– Landets justisminister retter grove anklager mot Arbeiderpartiet på et fullstendig urimelig grunnlag. Det sårer og opprører mennesker som sto i terrorangrepet 22. juli 2011, og som nå opplever et grovt overtramp. Når Erna Solberg hever seg over dette og sier at hun personlig er tilhenger av en dønn kjedelig debattform, så viser hun at hun er dønn feig, sier Støre til NTB.

– Har du noen gang tidligere omtalt Solberg som «feig»?

– Hun trekker seg tilbake. Fra alle andre hold sies det klart fra. Men Solberg gjør det ikke, sier Støre.

Verken liker eller deler

Listhaug publiserte fredag et bilde på Facebook av maskerte, væpnede menn med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Dagen før sa stortingsflertallet nei til et forslag fra Frp og Høyre om å la Justisdepartementet frata norske fremmedkrigere passet uten å gå om domstolen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

«Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages», lød det blant annet fra lederen av Høyres kvinneforum Tina Bru, tidligere kunnskapsminister Henrik Asheim og stortingspolitiker Stefan Heggelund.

Overgå Trump

KrF-leder Knut Arild Hareide trodde først at Listhaugs Facebook-side var hacket og at statusen var falsk.

– En forsøpling av den politiske debatten, sier Hareide til NRK. Han mener Listhaug prøver å være mer populistisk enn Trump og at hun bør si unnskyld til Ap.

Venstre-leder Trine Skei Grande skriver på Facebook at «kritikken mot Ap er totalt urimelig».

– Det er uakseptabelt og useriøst av Listhaug, og også av statsminister Solberg å ikke stoppe dette straks. Det en statsråd gjør og sier, hefter hele regjeringen for, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Svekker tilliten

Støre påpeker at Listhaug er justisminister for hele landet.

– Påstanden om at vi er mer opptatt av terroristenes rettigheter enn av landets sikkerhet, er en grov feil og totalt ufølsomt overfor dem som har vært målrettet ofre for en planlagt terrorhandling. At ikke Listhaug og Solberg innser at dette er dypt sårende, uroer meg, sier Støre, og legger til:

– Solberg løfter ofte fram betydningen av tillit som en viktig verdi i vårt samfunn. Det er veldig alvorlig at hun ikke innser at Listhaug bidrar til å svekke den tilliten.

Jensen: – På fest

Frp-leder Siv Jensen vil ikke kommentere diskusjonen.

– Jeg var på fest lørdag og er ikke helt oppdatert, så dette får du snakke med Listhaug om, sier hun til NTB.

– Men er du enig i at «Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet»?

– Jeg er opptatt av at vi skal ha en streng og rettferdig politikk som sikrer våre interesser. Så ser jeg at det går en diskusjon om ordbruk, men avstår fra å kommentere dette ytterligere, sier Jensen.

I en e-post til NTB lørdag forsvarte Listhaug innlegget med at det var en utfordring til Ap og Støre.

Støre sier at han gjerne tar diskusjonen om hva som skal til for å frata folk passet, og at Ap mener det må skje innenfor rettsstatens rammer, men understreker at helgens diskusjon handler om de «grove og dypt sårende anklagene».

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]