An Israeli flag is seen near the Dome of the Rock, located in Jerusalem's Old City on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount December 6, 2017. REUTERS/Ammar Awad
Del saken
 • 189
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter å ha presset Nord-Korea til forhandlingsbordet, konsentrerer den amerikanske presidenten Donald Trump seg om å få istand århundrets fredsløsning mellom Israel, palestinerne og Israels muslimske nabostater i gulfområdet. Syria, Iran og Hizbollah i Libanon er det lite å gjøre med.

Derimot har Saudi-Arabia og gulfstatene felles interesse med Israel i å stanse de sjiamuslimske statenes og organisasjonenes oppbygging av atomvåpen, raketter og kjemiske våpen.

Selv om Trump har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, er han ifølge israelske medier åpen for å dele Jerusalem på en måte som gjør at palestinske forsteder kan bli en del av en ny palestinsk stat. Slik kan dermed Jerusalem bli en hovedstad for både den nye palestinske staten og Israel. Trump håper på en arabisk anerkjennelse av staten Israels eksistens.

En vesentlig del av en fremtidig fredsplan vil inneholde et økt økonomisk samarbeid mellom statene i regionen, bruk av israelske oljeressurser, og en felles strategi mot Iran.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman møtte høyerestående israelske embetsmenn under sitt besøk i Egypt tidligere denne uken, skriver den arabiske London-baserte avisen Al-Araby Al-Jadeed. Avisen skriver at møtet fokuserte på normalisering av båndene mellom Israel og Saudi-Arabia, og i stor grad på økonomi.

Saudi Arabia planlegger et førsteklasses eiendomsprosjekt som sponses av saudiene i Akababukten. Kronprins Mohammed annonserte først planenen for den 26 500 kvadratkilometer store sonen på en internasjonal investeringskonferanse i Riyadh i oktober i fjor. Tjenestemenn sier at offentlige og private investeringer i området forventes å nå 500 milliarder dollar. Megabyen er tenkt bygget på Saudi-territoriet på den østlige kysten av Rødehavet, nær grensen til Jordan, og kobles til Egypt over gulfen via en bro som går gjennom øya Tiran.

På møtet mellom den saudiske kronprinsen og israelske tjenestemenn ble det fastslått at Israel skal bli en del av prosjektet, fremkommer det fra kildene til Al-Araby Al-Jadeed. I lys av den delte sjøgrensen mellom Saudi-Arabia, Egypt, Jordan og Israel, er det nødvendig å etablere et internasjonalt rammeverk for å inkludere Israel i Saudi-prosjektet, skriver avisen.

Ifølge avisen legger prinsen press på de palestinske myndighetene og president Mahmoud Abbas, for å få dem til å støtte Trumps i “århundrets fredsplan”.

Hvis en israelsk-palestinsk fredsavtale blir etablert, vil saudierne angivelig være mottakere av betydelige amerikanske investeringer. I bytte vil de opptre som amerikanernes spydspiss for gjennomføring av fredsavtalen, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 189
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]