Kinas lovgivende forsamling, Folkekongressen, stemte søndag over en lovendring som i praksis åpner for at Xi Jinping kan bli sittende som president på livstid. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sentralkomiteen i det kinesiske kommunistpartiet foreslo tidligere i år å fjerne begrensningen på antall perioder landets president og visepresident kan sitte.

Den kinesiske grunnloven har slått fast at de «ikke skal sitte i mer enn to sammenhengende perioder», men dette er nå endret.

De nesten 3.000 delegatene i Kinas lovgivende forsamling, Folkekongressen, stemte søndag over forslaget om å endre loven, og utfallet var gitt. Bare to av delegatene stemte imot, mens tre avsto fra å stemme.

Endringen innebærer i praksis at landets 64 år gamle president Xi Jinping kan bli sittende, også etter at den andre perioden hans utløper i 2023.

Folkets leder

– Vi har sett Xi Jinping konsolidere makten og at han har en helt annerledes stil enn forgjengeren, som sto for en mer konsensusbasert tilnærming. Xi har i langt større grad satt seg selv i spissen og definert seg som folkets leder, mener forsker Andreas Bøje Forsby ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Xi utnytter tomrommet som USAs president Donald Trump nå skaper i verdenspolitikken, konstaterte han da lovforslaget ble fremmet i forrige måned.

Styrker stabiliteten

Kina står for en helt annen modell enn det liberale vestlige demokratiet, men landet står også for stabilitet. Og den styrkes med dette grepet, mener Bøje Forsby.

Professor Jørgen Delman ved Københavns Universitet er enig og mener at XI nå vil gjøre seg til verdens mest betydningsfulle mann.

– Xi Jinping er avgjørende for hva som skjer i verden nå. Og med denne endringen blir han svært, svært sentral for det som skjer globalt de neste årene. Det er det ingen tvil om, konstaterte Delman nylig.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]