Leder av Den nasjonale støttegruppen Lisbeth Kristine Røyneland (f.v.), statsminister Erna Solberg, hennes mann Sindre Finnes, leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini under en minnemarkering på Utøya, seks år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken
  • 599
  •  
  •  

AUF vurderer for første gang å ikke invitere statsminister Erna Solberg (H) når ungdomspartiet samles på Utøya for å minnes de døde etter 22. juli-terroren.

Statsministeren høster kraftige reaksjoner over hvordan hun har håndtert det siste utspillet til justisminister Sylvi Listhaug (Frp). «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», skriver justisministeren på Facebook.

AUF-leder mani Hussaini bekrefter å ha fått flere henvendelse fra medlemmer som ikke vil komme til Utøya hvis statsminister Erna Solberg (H) kommer, ifølge VG.

Også kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) beskyldning om at Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker «22. juli-kortet» som svar på kritikken fra Listhaug har bidratt til raseriet blant medlemmene i AUF. Aftenposten mandag gjengir en tweet fra Helén Ingrid Andreassen, som var på Utøya 22. juli, til Solberg og Sanner: «Hold dere unna minnemarkeringene fra nå av».

«Jeg føler du spytter på meg», skriver påtroppende fylkesordfører Tarjei Jensen Bech i Finnmark til Sanner.

Statsråden beklaget raskt søndag at han i det aktuelle VG-intervjuet brukte formuleringen «22. juli-kortet».

Mandag ettermiddag skal AUF-leder Mani Hussaini ha et telefonmøte med blant annet støttegruppen for 22. juli for hvordan de skal reagere overfor Listhaug og Solberg. Han bekrefter at et av temaene som skal vurderes, er alle henvendelsene med oppfordringer om ikke å invitere Erna Solberg til neste års minnemarkering på Utøya.

– Det virker som om Solberg ikke ser at dette ikke bare er sårende, men også potensielt farlig. Vi vet hva sånt hat kan lede til, vi har opplevd det og vi forventer mer av våre fremste ledere enn det vi nå ser fra regjeringen, sier Hussaini til VG.

Statsministeren understreker at hun «har satt pris på å få delta på markeringene på Utøya sammen med AUF» overfor VG og Nettavisen.

«Det er AUF som bestemmer hvem som inviteres til markeringen på Utøya, og jeg deltar om de ønsker det», heter det i uttalelsen hennes rådgiver har formidlet.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 599
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]