HURDAL 20180312. Statsminister Erna Solberg (H) idet regjeringen starter budsjettarbeidet for 2019 med budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 • 313
 •  
 •  
 •  
 •  

I følge statsminister Erna Solberg har nå verdens religioner blitt til raser. Om man hetser en av dem, så er man rasist. Særlig hvis man hetser en av dem. Akkurat som kulturbegrepet ble utvidet til det uforståelige, er nå rasismebegrepet like udefinerbart. Understreket av Norges statsminister. Det er åpen krig med skjulte våpen.

For hvem kan vinne en slik krig, der man ser rasisme på høylys dag? Blendverk holdt oppe av ord du ikke kan si. Flere og flere ord blir tabu, som indianer, negerkonge og snart hettemåke. Samtidig som språket fylles opp av nyord som viser hvor makten er, der hvor ordene flyter: emojikrati, instahets, lik-og-del-politikk, Facebook-fyll, skuldersurfing, nettsorg, tasteplass, selfie-turist og skjermtatt, for å nevne noen.

De krenkede vinner, for ingen vil si nei i dag. Ingen vil sette grenser som kan såre noen, ingen vil si at noe er bedre enn noe annet. Jeg prøver likevel: Et åpent og slik vakkert, nakent ansikt liker jeg bedre å se på enn et som skjuler seg under en hijab, særlig om den er tett bundet med bånd på innsiden og en slags knytemekanisme under haken. Men det er ok å bruke lue når det er kaldt altså. Ikke inne – Nei, nei gutt …

I det utvidede kulturbegrepet ble kunst, fritidsaktiviteter, amatørproduksjoner og idrett, av alle slag, likeverdige. Like verdifulle for dem som er i det, ja absolutt. Hvis du ikke liker Munch, men elsker dine egne akvareller, så er selvsagt de akvarellene mer verdifulle for deg. Det er ytringsfrihet i det. Men like verdifulle for samfunnet og ettertiden? Det må ettertiden bedømme, selv om historieforfalskning er en yndet fritidsaktivitet for glade akademikeramatører.

Sa jeg mer verdifulle? Ja, noen ting er det greit å håne i dag, særlig den vestlige kulturhistorien. Vesten er en imperialistisk, oppblåst, selvhøytidelig, djevelsk skikkelse som nå har hensunket til ekstrem sanselig nytelse i og med at vi lever i Europas siste dager. Vi takker for oss, legger bilder av avskjedsfesten ut på Insta. Ikke instahets oss der dere sitter og skuldersurfer, vi tar nettsorgen på alvor!

Er hijab kultur? Hvis mote er kultur, så er vel hijab kultur. Hvis religion er rasisme, så er hijab kulturrasisme. Hvis hijab er et patriarkalsk maktsymbol for islam, så er hijab politikk. Hvis politikk og religion er kultur, så er hijab … Erasmus Montanus, kan du komme og hjelpe oss utav denne akademiske floken?

Gjerne! Er Mor Nille islamist? Nei … Har Mor Nille et skaut på hodet? Ja … Ja, da er Mor Nille en islamist. Å nei, å nei, gjør meg tilbake til en kristen, sekulær ateist. Ok, kan Mor Nille ta av seg skautet når naboen kommer på besøk? Å ja, det er klart. Men, da er ikke mor Nille en islamist likevel da!

Ved å vende oppmerksomheten bort fra et stort og tungt problem som politikerne har ansvaret for, og i stedet rette blikket på emosjonelle enkeltsaker i som flyter i overflaten av hovedproblemet, synes det som om Erna Solberg ønsker å fremstå som en moralsk bauta. Kan jeg forresten skrive det? Solbergs fysiske fremtoning tatt i betraktning. Når får vi et wordprogram som advarer mot visse ord og navn satt sammen i samme setning?

Islam er ingen rase. Jeg blir like trist hver gang jeg ser en jente med hijab, helt uavhengig av hudfarge hennes. Eller ikke like trist; tristest blir jeg når jeg ser barn med hijab. Et liv innpakket fra før du begynner på skolen. Grøss. Det er ikke uvanlig blant familier jeg ser i det offentlige rom. Når kommer tankechipen som advarer meg mot å tenke at det er feil? Ok, advarer mot at det er trist. Ikke det heller, hva med at det var kanskje litt ungt for hijab. Ok, kan jeg tenke at det var unorsk? Ikke det, hva med at: Det var vel greit? Ikke bra nok. Jeg skal tenke: Oj, det var fint! Så flott den hijaben kledde abayaen til den jentungen der borte!

Da bruker jeg det utvidete kulturbegrepet, samtidig som jeg passer meg vel for å ikke gå i fellen med det utvidede rasistbegrepet. Dette krever enorm balanse i tankene, enn så lenge. Når kommer den chipen? Jeg vil bare være snill og god. Slippe å tenke.

Ord er farlig ammunisjon i dag. Det handler om å skyte ordene i riktig retning. Er amengubbe verre enn akkbarkjerring? Er kullsort verre enn blendahvit? Er Adolf verre enn Ayatollah? Er hettemåke verre enn hønsehjerne? Er saueflokk verre enn ensom ulv?

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 313
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]