Russian President Vladimir Putin. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Organisasjonen Folkedemokrati Norge sender to representanter til Krim for å være valgobservatører under det russiske presidentvalget. Oppdraget er omstridt.

Russiske medier beskriver representantene som en «norsk delegasjon», skriver VG.

Presidentvalget i Russland holdes 18. mars, på fireårsdagen for Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

Leder av Folkedemokrati Norge, Hendrik Weber, bekrefter overfor avisen at han og kollegaen Mette Rosenlund skal til Krim for å være valgobservatører under valget og at de er invitert av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.

– Det var ganske tilfeldig at vi snakket om det da vi besøkte Krim i fjor høst, da vi møtte lokale politikere. Initiativet kom fra Dumaen, men akkreditering kom fra valgkomiteen etter at vi har sendt inn en offisiell søknad om Folkedemokrati Norges deltakelse som valgobservatører. Vi er de eneste utenom OSSE som er tillat på Krim, sier Weber til VG.

Webers organisasjon har høstet sterk kritikk fra norske myndigheter for sine reiser til Krim og Øst-Ukraina, og statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet reagerer sterkt på at Weber og Rosenlund reiser som valgobservatører til Krim.

– Norske myndigheter anser at Russlands anneksjon av Krim og Sevastopol er i strid med folkeretten. Vi tar sterkt avstand fra enhver norsk deltakelse som såkalt valgobservatør i et russisk valg på Krim, sier Halvorsen til VG.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]