Mandag ble det meldt om nye flyangrep mot opprørskontrollerte Øst-Ghouta i Syria, til tross for Sikkerhetsrådets krav om våpenhvile. Dette bildet er fra et angrep tidligere i måneden. Foto: Ghouta Media Center / AP / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Det er ingen tegn til at Syrias president Bashar al-Assad har tenkt å stanse framrykkingen slik at nødhjelp slipper inn og alvorlig sårede og syke kan slippe ut.

Mandag var luftangrepene rettet mot de to opprørskontrollerte byene som ligger nærmest hovedstaden Damaskus, Harasta og Arbin, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Regimet brukte nabobyen Medeira, som nylig ble overtatt av regjeringsstyrker, til å skyte granater mot de to andre byene.

Med støtte fra Russland har regimet fortsatt den intense bombingen mot enklaven, noe som har ført til fordømmelse fra en rekke land.

FN ber om evakuering

Samme dag holdt FNs generalsekretær António Guterres en tale i FNs sikkerhetsråd der han både ba om at syke og sårede må få slippe ut og nødhjelpskolonner inn.

Over 1.000 personer, de fleste kvinner og barn, trenger å bli raskt evakuert for å få medisinsk behandling, ifølge FN.

Guterres fastslo også at siden Sikkerhetsrådet vedtok en våpenhvile for to uker siden, er offensiven mot enklaven trappet opp.

Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, er blant dem som ber Russland legge press på Assad slik at offensiven innstilles.

– Russland kan stanse blodbadet, sa han under møtet i Sikkerhetsrådet.

Nytt forslag fra USA

USA la mandag fram et nytt resolusjonsutkast med krav om en 30 dager lang våpenhvile.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa samtidig at resolusjonen som ble vedtatt for to uker siden, har mislyktes. I likhet med Guterres fastslo hun at offensiven tvert imot er blitt trappet opp.

– Vi har utarbeidet et utkast til en ny våpenhvile-resolusjon som ikke gir rom for noen form for unndragelse, sa Haley.

Det var ingen land som la ned veto mot resolusjonen for to uker siden, men Russland fikk gjennomslag for at det ikke skulle settes noen tidsfrist for når våpenhvilen skulle innføres.

Statlige syriske medier meldte mandag at regjeringen også har tatt kontroll over byen Efteris sør i enklaven. Områdene som fortsatt er på opprørernes hender, er Douma, enklavens største by, samt området rundt Hammuriyeh og andre byer sør i enklaven.

NTB-AFP

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]