Kirkenes 20160126. Tirsdag formiddag slapp pressen inn på ankomstsenteret i Kirkenes for å se hvordan beboerne er innlosjert. Det bygges også nye rom for å gjøre det mulig for at beboerne skal kunne bo på leiren opp til seks måneder. De blå plastposene blir trukket over madrassen for å hindre smitte av sykdommer. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse
annonse

En Fafo-rapport viser at norske asylmottak ikke klarer å gi ensligemindreårige asylsøkere nok trygghet og stabilitet.

To tredeler av ungdommer som møtte opp da Fafos forskere arrangerte allmøter, sa de følte seg utrygge på mottak, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og viser til den aktuelle rapporten.

– Dette er en konsekvens av at enslige mindreårigeasylsøkere plasseres i et system som ikke er tilrettelagt for å ivareta barn over en lengre tid, sier Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

annonse

Forskerne avdekket mindre vold og aggresjon enn ventet, men avdekket betydelig apati, selvskading, søvnproblemer og skolevegring.

– Det å være 17 år og vente på en avklaring om opphold er krevende psykisk. Ungdommene vet ikke hvor de skal plassere drømmene sine. Da er det ikke rart at mange blir syke, sier Guri Tyldum, en av forskerne bak rapporten.

Fafos anbefalinger til Utlendingsdirektoratet er å prioritere rask behandling av asylsøknadene fra enslige mindreårige, slik at usikkerhetene reduseres og oppholdet på mottak blir så kort som mulig. I tillegg anbefaler forskerne at driften ved mottakene legges om.

– Det må i større grad fokuseres på den overordnede omsorgssituasjonen for barna. Det må være mer forutsigbarhet, sier Tyldum.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon