Enslige mindreårige føler seg utrygge på asylmottak

Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix

En Fafo-rapport viser at norske asylmottak ikke klarer å gi ensligemindreårige asylsøkere nok trygghet og stabilitet.

To tredeler av ungdommer som møtte opp da Fafos forskere arrangerte allmøter, sa de følte seg utrygge på mottak, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og viser til den aktuelle rapporten.

– Dette er en konsekvens av at enslige mindreårigeasylsøkere plasseres i et system som ikke er tilrettelagt for å ivareta barn over en lengre tid, sier Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Forskerne avdekket mindre vold og aggresjon enn ventet, men avdekket betydelig apati, selvskading, søvnproblemer og skolevegring.

– Det å være 17 år og vente på en avklaring om opphold er krevende psykisk. Ungdommene vet ikke hvor de skal plassere drømmene sine. Da er det ikke rart at mange blir syke, sier Guri Tyldum, en av forskerne bak rapporten.

Fafos anbefalinger til Utlendingsdirektoratet er å prioritere rask behandling av asylsøknadene fra enslige mindreårige, slik at usikkerhetene reduseres og oppholdet på mottak blir så kort som mulig. I tillegg anbefaler forskerne at driften ved mottakene legges om.

– Det må i større grad fokuseres på den overordnede omsorgssituasjonen for barna. Det må være mer forutsigbarhet, sier Tyldum.

(©NTB)

flh@ntb.no


Publisert: mar 13, 2018 @ 9:28 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.