EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker vil ha mer penger til framtidige EU-budsjetter. Dragkampen om neste langtidsbudsjett vil trolig vare i flere år. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EU-kommisjonen vil opprette et felles arbeidstilsyn for å holde europeiske bedrifter i ørene.

Det felleseuropeiske arbeidstilsynet ble først foreslått av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da han holdt sin tale om unionens tilstand i fjor høst.

Nå følger EU-kommisjonen opp med et formelt lovforslag.

– Dette er avgjørende for å sikre et velfungerende europeisk arbeidsmarked, sier EUs arbeidskommissær Marianne Thyssen.

– Det vil hjelpe mennesker og bedrifter som flytter på seg, til å finne riktig informasjon, og det vil styrke samarbeide mellom medlemsland for å håndheve rettferdige og effektive regler, sier hun.

Flere oppgaver

Det nye kontoret skal i første rekke bistå nasjonale arbeidstilsyn i saker der det er snakk om grensekryssende virksomhet.

EU-tilsynet får flere oppgaver:

* Det skal gi informasjon til arbeidere og bedrifter om hvilke regler som gjelder når man bor eller arbeider i et annet EU-land enn hjemlandet.

* Det skal hjelpe nasjonale arbeidstilsyn i arbeidet med å håndheve reglene i saker som berører flere land. EU-tilsynet skal blant annet legge til rette for felles inspeksjoner.

* Det skal kunne tre inn og mekle i grensekryssende konflikter, for eksempel hvis et selskap setter i gang masseoppsigelser som rammer ansatte flere steder i Europa.

EØS-relevant

EU-kommisjonen har satt stempelet «EØS-relevant» på forordningen. Det betyr at samarbeidet i utgangspunktet også skal omfatte Norge.

Bakteppet for initiativet er at det i dag er 17 millioner europeere som bor eller arbeider i et annet EU-land enn hjemlandet. Antallet er nesten doblet på ti år, og EU-kommisjonen mener det må gjøres mer for å sikre rettighetene deres.

Det blir nå opp til EUs medlemsland og EU-parlamentet å diskutere forslaget videre. Kommisjonens håp er at tilsynet kan åpne dørene allerede i 2019 og være i full drift innen 2023.

Planen er at tilsynet på det tidspunktet skal ha rundt 140 ansatte og et årlig budsjett på drøyt 50 millioner euro, tilsvarende 478 millioner kroner.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]