Dette bildet viser en sterkt deformert hodeskalle (til venstre), en middels deformert hodeskalle (i midten) og en normal hodeskalle (til høyre). Genmaterialet fra de langpannede hodeskallene ser ut til å bevise kvinnelig migrasjon over store distanser på et tidspunkt hvor man har tenkt at dette først og fremst var forbeholdt menn. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 • 35
 •  
 •  
 •  
 •  

De deformerte hodeskallene er funnet på forskjellige gravplasser i Bayern i Tyskland. Forskerne tror kvinnene har fått hodene bundet opp etter fødselen for å skape det uvanlige utseendet, noe som kan tyde på at de har tilhørt overklassen.

En genetisk analyse avslører nå at kvinnene ikke opprinnelig hørte hjemme i området.

– Disse kvinnene så ekstremt annerledes ut enn de lokale kvinnene, veldig eksotisk om du vil, sier genetiker Joachim Burger ved universitetet i Mainz i Tyskland.

Overraskende

Sammen med kollegaer fra Europa og USA, har Burger studert de spesielle hodeskallene og flere andre hodeskaller fra området, og er overrasket over resultatet.

Det viser seg nemlig at kvinnene kom langveisfra, fra dagens Romania, Bulgaria og nordlige Hellas. Inntil nå har man først og fremst tenkt at det var menn som forflyttet seg over lange distanser på den tiden.

For øvrig hadde man trodd at beinrester fra menn som er funnet i området skulle vise tilstedeværelse av romanske folkeslag.

– Men i stedet ser de veldig sentral- eller nordeuropeisk blonde ut, som dagens skandinaver, sier Burger.

Godt integrert

Unntaket var altså kvinnene, som helt tydelig ikke var lokale. Forskerne spekulerer i om de kan ha kommet til Bayern som følge av strategiske allianser.

– De må være en grunn til at de har kommet. Dette er ikke en enkelthendelse, det er en god del av dem, sier han.

Selv om kvinnene kom langveisfra, ser de ut til å ha vært integrert i det bayerske samfunnet. De hadde på seg samme klær som lokale og ble gravlagt sammen med de samme type gjenstander som de lokale. Foreløpig er det usikkert om kvinnene giftet seg med lokalbefolkningen.

Skikken med å binde opp hodene er kjent fra forskjellige kulturer rundt om i verden.

– Det kan ha blitt sett på som en form for skjønnhet eller høy status på grunn av tiden og innsatsen som krevdes for å bandasjere barnehodet, sier Burger.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 35
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]