Fremmedkrigere, de som reiser ut av landet og slutter seg til grupper som fører krig mot Vesten, Norge og våre allierte, kan altså komme tilbake til Europa og bevege seg fritt her. I Storbritannia har myndighetene proklamert at man ønsker å «reintegrere» de fiendtlige soldatene. For mange synes dette å være toppen av selvdestruktivitet.
Forrige uke ble det klart at Arbeiderpartiet ikke støtter forslaget fra regjeringen om å umiddelbart frata statsborgerskapet til den som har sluttet seg til grupper som kriger mot Norge og våre allierte. Selv om de har doble statsborgerskap.
Men hva så med nordmenn som flytter utenlands og gifter seg med utlendinger og tar et annet statsborgerskap? Tidligere var praksis at man da måtte si opp sitt norske statsborgerskap. I det minste hvis man fulgte regelverket. Hva skjer når de vil flytte hjem igjen? Det kan synes vanskeligere for dem å vende tilbake til sitt opprinnelige hjemland enn det er for fremmedkrigere å ta seg inn i et land de har forrådt og gått til krig mot.
Resett har snakket med kvinne som har en datter som giftet seg med en amerikansk statsborger i 1997 og måtte si fra seg sitt norske statsborgerskap da hun tok et amerikansk. Nå er datteren skilt og vil hjem til Norge, så hun kan være sammen med sin mor.
Dermed må datteren søke familiegjenforening, så hun kan få tilbake sitt norske statsborgerskap, og byråkratiet er tungrodd.
– Min datter fikk beskjed om å levere inn passet sitt da hun meldte flytting, da hun skulle gifte seg med sin amerikanske mann. Hun var nødt til å få amerikansk statsborgerskap, for dersom det skulle skje noe, så ville hun stå veldig svakt juridisk og økonomisk uten amerikansk statsborgerskap. Hun ville ikke hatt alle rettigheter i sitt ekteskap der.
Nordmenn er kjent for å være hjemmekjære. Vi liker å reise, men vi vender helst hjem til Norge før eller siden. Da kvinnens datter ble skilt i USA, var hun ikke i tvil om hvor hun ville leve.
– Man tror jo kjærligheten skal vare evig i begynnelsen. Slik ble det ikke. I november mistet hun pappaen sin, og hun var mye i Norge mens han var syk. Da det ble klart at hun skulle skilles, ville hun komme hjem til Norge.
Det skulle ikke bli så enkelt som familien først hadde trodd. Om du som nordmann frasier deg ditt statsborgerskap og vil ha det tilbake igjen, har du ingen spesielle rettigheter, og må søke familiegjenforening med din familie i Norge, som enhver utlending som ønsker å leve med familien sin i Norge. Det gjøres ingen forskjell.
– Hun er født og oppvokst i Norge, vi var født og oppvokst i Norge og våre foreldre var født og oppvokst i Norge og så videre. Nå må hun altså søke familiegjenforening med meg for å få flytte hjem igjen. Hvorfor har ikke nordmenn, som er vokst opp i Norge og er av norsk herkomst, noen spesielle rettigheter?, spør kvinnen.
Hun har fulgt med på debatten om hjemvendte fremmedkrigere og reagerer på skjevheten i at man tillater krigere for fremmede makter, som attpåtil har hevet våpen mot Vesten, å vende tilbake til Norge for ordinær rettergang. Samtidig sliter nordmenn som har vært gift i utlandet med å få kommet hjem, fordi man må stå samme kø som utlendinger uten samme tilknytning til Norge.
– Jeg syns det er forferdelig skjevt at man ikke kan ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere og terrorister, men at man gjør det så vanskelig for en utreist nordmann å vende hjem igjen. Jeg har prøvd å kontakte andre medier og presentert saken for dem, men de har ikke viet saken noen interesse, forteller hun
Kvinnen forteller om tiden da datteren ble født. Hun og mannen ble nødt til å gifte seg da hun ble gravid, slik var det den gangen. I hele seks år bodde paret med sitt barn i en liten sommerhytte på 20 kvadratmeter, uten innlagt vann og uten isolasjon.
– Ingenting var tilrettelagt slik det er i dag. Vi hadde ikke barnehager heller, og jeg måtte jobbe på natten, slik at jeg kunne ta vare på barna om dagen. I dag har man krav på både det ene og det andre, og innvandrere kommer til landet kan med en gang få full utnyttelse av de godene nordmenn har betalt skatt for. Det er ikke rart at folk blir forbannet.
For å få flyttet tilbake til Norge, må kvinnens datter lete frem gammel dokumentasjon på sine foreldres ekteskap og sin fødsel.
– Datteren min vil flytte hjem så hun kan være sammen med sin gamle mor. For å kunne gjøre det, må hun altså bevise at jeg og min mann var gift og at hun er datter av oss, og det er helt håpløst. Man må altså inn og finne kopier av attester og dokumenter som er over 50 år gamle. Det må graves mye.
Datteren skal ha fått klar beskjed fra en funksjonær i UDI om at hun ikke har noen spesielle rettigheter, og må gjennom samme system som enhver utlending som ønsker å søke familiegjenforening med noen i Norge.
– Hun har fått beskjed om at hun må gjennom samme mølla som alle andre. Det spiller ingen rolle at hun faktisk er norsk og at hun har vært statsborger eller at hun er født her. Hun må søke familiegjenforening som en hvilken som helst utlending.
Kvinnen ønsker å advare nordmenn i utlandet som vurderer å frasi seg sitt norske statsborgerskap om at de bør ta seg god tid og tenke nøye gjennom beslutningen.
– Jeg vil anbefale at den som bor i utlandet og vurderer å si fra seg sitt norske statsborgerskap tenker seg grundig om før man gjør det, for det kan være veldig vanskelig og tidkrevende og få tilbake norske rettigheter igjen. Min datter måtte rett og slett melde seg ut av det norske samfunnet for å bli gift. Men det var ingen som fortalte oss at det skulle bli så vanskelig å melde seg inn igjen, avslutter kvinnen.