
Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og vil erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeo. – Nå får vi mer Trump-politikk, mener USA-ekspert.
Den amerikanske presidenten skrev tirsdag på Twitter at Pompeo vil gjøre en fantastisk jobb når han overtar som utenriksminister.
Tillerson visste ikke at han var sparket før han så Twitter-meldingen, ifølge USAs utenriksdepartement. Kilder i Det hvite hus hevder på sin side at Tillerson ble informert før helgen.
Den siste tiden har Tillerson vært i Afrika, men reisen ble avsluttet tidligere enn planlagt. Bare noen timer etter at han var tilbake, ble skiftet av utenriksminister offentliggjort.
– Vi var uenige om ting, forklarer Trump ifølge nyhetsbyrået AP.
– Tillerson vil bli mye lykkeligere nå, legger han til.
Gina Hapsel, nestleder i CIA, ventes å overta etter Pompeo. Hun blir i så fall den første kvinnelige sjefen for etterretningsorganisasjonen.
Både Hapsel og Pompeo må godkjennes av Kongressen. Men siden Pompeo allerede er godkjent til stillingen som CIA-sjef, er det svært lite sannsynlig at han får tomlene ned.
Skiftet av utenriksminister skjer i forkant av mulige samtaler mellom Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. I tillegg har Trumps nye ståltoll økt risikoen for handelskonflikter med en rekke ulike land.
Den amerikanske regjeringen skal også i gang med flere runder med handelssamtaler.
Hvis Pompeo ikke stanses av Kongressen, får Trump en utenriksminister som trolig vil ligge nærmere ham selv politisk.
– Nå vil vi få mer Trump også i praktisk politikk, ikke bare på Twitter, sier USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.
– Mange har jo ment at det ikke er så farlig at vi har en president i USA som bryter med landets tradisjonelle måte å forholde seg til verden på, så lenge han har hatt folk i administrasjonen som har vært en slags garantist for at Trump blir holdt styr på. Når disse støtdemperne forsvinner og erstattes med folk som åpenbart er mer på linje med presidenten, så kan det få konsekvenser for USAs allierte, legger han til.
Mens Tillerson har prøvd å overtale Trump til å godta atomavtalen med Iran, har Pompeo tatt til orde for å skrote avtalen. Han har lenge vært tilhenger av en hard linje overfor det iranske prestestyret.
Tidligere har Pompeo også forsvart USAs bruk av torturmetoden waterboarding mot terrormistenkte fanger.
Tillerson forsøkte å få Trump til å godta Parisavtalen om å bekjempe klimaendringene – mens Pompeo har kritisert avtalen og lenge markert seg som en motstander av miljøtiltak.
Tillerson er den siste i en lang rekke Trump-medarbeidere som har vært nødt til å trekke seg eller blitt sparket. Blant dem er sjefstrateg Steve Bannon, nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, stabssjef Reince Priebus og FBI-sjef James Comey.
Det har lenge gått rykter om et anstrengt forhold mellom Trump og Tillerson, som tidligere var toppsjef for oljegiganten Exxon Mobile. I fjor høst meldte TV-kanalen NBC at Tillerson hadde kalt Trump en idiot – noe utenriksministeren selv aldri direkte benektet.
Ifølge Washington Post mener Trump at Tillersons tenkemåte har vært «too establishment» – for tett knyttet opp mot USAs tradisjonelle eliter.
En statssekretær i USAs utenriksdepartement, Steve Goldstein, sier imidlertid at Tillerson ikke vet hvorfor han ble sparket og at han ønsket å fortsette i jobben.