Nobelinstituttet har politianmeldt det de mener er en falsk nominasjon av USAs president Donald Trump til fredsprisen. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sparkingen av Rex Tillerson som utenriksminister er nok et eksempel på at president Donald Trump fester sitt grep om omverdenen, mener norsk USA-ekspert.

Tillerson erstattes av CIA-sjef Mike Pompeo.

– Nå vil vi få mer Trump også i praktisk politikk, ikke bare på Twitter, sier USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Han viser til at den fremste frihandelseksponenten i Det hvite hus, Gary Cohn nylig ble tvunget til å gå av.

– Og nå får også sjefsdiplomaten sparken. Ifølge Trump skjer det fordi Tillerson ikke har et tankesett som passer med hans måte å tenke på. Dette er nok et tegn på at Trump omorganiserer administrasjonen slik at den i større grad skal speile hans eget syn på politikken, sier Melby.

Dermed forsvinner nok en buffer, påpeker han.

– Mange har jo ment at det ikke er så farlig at vi har en president i USA som bryter med landets tradisjonelle måte å forholde seg til verden på, så lenge han har hatt folk i administrasjonen som har vært en slags garantist for at Trump blir holdt styr på. Når disse støtdemperne forsvinner og erstattes med folk som åpenbart er mer på linje med presidenten, så kan det få konsekvenser for USAs allierte, sier Melby.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]