-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2017 -- A recently painted mural by British graffiti artist Banksy, depicting a workman chipping away at one of the stars on a European Union (EU) themed flag, is pictured in Dover, south east England on May 8, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
annonse

Daily Express (9. mars) mener at valgresultatet i Italia er en større trussel mot EU enn BREXIT. Hvis Italia som den tredje største økonomien innenfor EU forlater EU og Eurosonen, vil det bli en katastrofe for Brüssel, både politisk og økonomisk. Avisen mener at det blir en mer problematisk prosess med en ITALEXIT enn BREXIT.  Flere land vil da kunne komme til å vurdere en exit.

annonse

Populismen seiret i det italienske valget. Sjokket er fortsatt stort i Brüssel, som vil gjøre alt for å holde Italia innenfor unionen. Femstjernersbevegelsen og Lega har tilsammen mer enn 50 prosent av stemmene. Disse partiene er mer enn EU-skeptiske, de er direkte EU-fiendtlige.

annonse

Redaktør Rod Liddle i magasinet Spectator skriver at valgresultatet ikke burde komme som et sjokk.  – Populismen som revolusjon har bare så vidt begynt.

Steve Bannon karakteriserer det som nå skjer i Italia som den viktigste politiske begivenhet i verden akkurat nå. Han synes det er merkelig at den politiske eliten i Brüssel ennå ikke har forstått hva som skjer over hele Europa. Folks motstand mot fri innvandring fra muslimske land på bekostning av egne verdier er den viktigste grunnen til populismens store fremgang i land etter land.

Men Merkel er mest opptatt av å forme den videre globaliseringsprosessen, noe hun understreket i Forbundsdagen nylig. Og hun var kompromissløs mot opposisjonen:
– Populismen må bekjempes og politikere må om nødvendig håndtere dette fenomenet med reguleringer.

annonse
annonse

I klartekst betyr dette å begrense ytringsfriheten. Bøter og fengselsstraff må altså til for å kvele trusselen, som er populismen. Med sin bakgrunn fra DDR og Stasi er dette virkemidler hun kjenner til og vet fungerer.

Kanskje siktet Merkel mest til Beatrix von Storch, en av lederne i partiet AfD som i Forbundsdagen var svært tydelig på at Angela Merkels innvandringspolitikk har gjort henne til «den største lovbryteren i tysk etterkrigshistorie». Dermed er det en isfront mellom regjeringspartiene og det nye partiet som representerer populismen i Tyskland.

I Italia er Merkels lydhøre favoritt, tidligere statsminister Matteo Renzi (sosialdemokrat) definitivt ute. Egentlig sitter hun bare igjen med Berlusconi, som neppe er en lojal venn, uberegnelig som han er. At 81-åringen stadig gjentar «Heldigvis er jeg fremdeles ung», irriterer mer enn overbeviser Merkel.

annonse
Reklame

Femstjernersbevegelsens politiske leder Luigi Di Maio varsler nå en grundig politisk debatt om hva som ikke fungerer i forhold til EU. Om ikke italienske politikere kan bli enige om en regjeringsplattform, vil de sannsynligvis forenes i en konklusjon om EU, som kan ende med et oppgjør om landets medlemskap.

Daily Express refererte en twittermelding etter det italienske valget, en kjapp stemningsrapport: «The EU is a dead man walking.”

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.