IS er neppe slått ut i Irak

Foto: Militant website via AP

Etter å ha kunngjort IS-nederlaget i Irak i desember i fjor holdt Iraks væpnede styrker feirende parader i Iraks hovedstad Bagdad. I løpet av de siste to månedene har IS-terroristene imidlertid påtatt seg ansvaret for to store sovendeceller-organiserte terrorangrep i Bagdad og i nærheten av Kirkuk, skriver den amerikanske avisen The Hill. Under angrepet i nærheten av den irakiske byen var IS-terroristene kledd i irakiske militære uniformer.

Den amerikanske avisen mener at angrep som disse peker på flere bekymrende trender. IS-lederskapet kan fortsette å operere under radaren, overføre direktiver fra toppen og koordinere sovendecelleaktiviteter. Avisen ser det også bekymringsfullt at de siste angrepene kan tyde på at det ha dannet seg IS-celler utenfor kontroll av lederne i organisasjonen.

I tillegg er det mye som tyder på at IS fortsetter å nyte støtte fra lokalbefolkningen enkelte steder, noe som er viktig for å  forbedre sikkerhetsprosedyrene, skaffe viktig bakgrunnsinformasjon, og skape passende forhold for å planlegge for både pågående og fremtidige operasjoner.

Angrepene indikerer også at det er kampklare terrorister i Irak som har klart å overleve og vellykket manøvrert gjennom slagmarkene i Irak og Syria. IS i Irak har lange røtter som går tilbake til den amerikanske koalisjonens invasjonen av Irak og fremveksten av al-Qaida i Irak (AQI).

The Hill har foretatt rundt tretti intervjuer med IS-kadrer som er fengslet i Irak, utført for avisen av ICSVE Breaking ISIS Brand Counter Narrative Project. Undersøkelsen viste at mange av IS-terroristene ble rekruttert som terrorister lenge før IS ble etablert, og hadde solide nettverk langt tilbake i tid.

The Hill mener det er grunn til bekymringer over den irakiske regjeringens evne til å forhindre fremtidige terrorangrep fra sovende celler, og at IS i forkant av valg i Irak har motiver for å diskreditere statens sikkerhetsapparat og tilhørende tjenestemenn, inkludert å avsløre mangler og korrupt praksis.

The Hill påpeker også at det er en utstrakt korrupsjon i Irak, som har gjort det lett for IS å gjennomføre selvmordsangrep gjennom å komme gjennom kontrollposter . Det har ført til en dyp mistillit til irakiske politiske og administrative institusjoner, særlig blant de unge.

«Vi har korrupsjon i alle departementene. Bare parlamentsmedlemmer kan henvise deg til arbeid i etterretningsdepartementet med anbefalingsbrev og de gjør det for store pengesummer. Det er derfor vår etterretning er på bunnen,», sier en student til The Hill.


Publisert: mar 14, 2018 @ 2:23 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Jan Simonsen

Journalist

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.