FILE - In this Aug. 29, 2012 file photo, British physicist, Professor Stephen Hawking speaks during the Opening Ceremony for the 2012 Paralympics in London. Hawking, whose brilliant mind ranged across time and space though his body was paralyzed by disease, has died, a family spokesman said early Wednesday, March 14, 2018. (AP Photo/Matt Dunham, File)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den verdensberømte fysikeren, professoren og forfatteren Stephen Hawking er død. Han ble 76 år gammel.

Familien opplyser at Hawking døde rolig mens han sov i sitt hjem i Cambridge onsdag.

– Vi er dypt lei oss over at vår elskede far døde i dag. Han var en stor vitenskapsmann og en ekstraordinær mann, og arven etter ham og hans arbeid vil leve videre i mange år, skriver barna Lucy, Robert og Tim i en pressemelding.

Hawking har arbeidet med rom-tid-teori, gravitasjonsteori og kvanteteori. Han har gitt ut mange populærvitenskapelige bøker og mottatt en rekke priser.

Han var særlig kjent for sine arbeider med å bevise at universets svarte hull også utstråler energi, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. Han ble for alvor verdensberømt med boken «A Brief History of Time», som kom ut i 1988.

– Hans mot og utholdenhet, kombinert med briljans og humor, inspirerte folk over hele verden. Han sa en gang at «det ville ikke ha vært mye til univers, hvis det ikke var hjemstedet til folkene du elsker». Vi vil savne ham for alltid, opplyser familien.

Hawking ble som 21-åring diagnostisert med den uhelbredelige og progressive nevromotoriske sykdommen ALS, som har ført til lammelser. Han antas å være blant dem som har levd lengst med en slik lidelse.

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]