Mobilapper kan brukes til så mangt, inkludert sjekking. Da er det viktig at sensitive opplysninger er godt nok beskyttet.Illustrasjonsfoto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dating-appen Grindr deler brukernes hiv-status med et eksternt firma. Forbrukerrådet vurdere å anmelde Grindr for håndteringen av personopplysninger.

Den populære appen retter seg først og fremst mot LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) og har ifølge egne opplysninger millioner av brukere over hele verden. Sveriges Television har sett på håndteringen av opplysninger brukerne legger inn om seg selv, inkludert ting som alder, seksuelle preferanser, kjønnstilhørighet og hiv-status.

Det norske forskningsinstituttet SINTEF har bistått granskingen og funnet ut at sensitive data overføres ukryptert. Dermed vil datakyndige som befinner seg på samme trådløse nett kunne få adgang til opplysningene.

I tillegg blir brukernes hiv-status delt med et eksternt selskap i USA. Et felles EU-regelverk stiller krav om hvordan personopplysninger skal behandles og beskyttes dersom de flyttes utenfor Europa.

– Vår tolkning er at Grindr bryter loven. For eksempel hentes det ikke inn tilstrekkelig samtykke, sier Gro Mette Moen i det norske Forbrukerrådet

– Sensitive opplysninger som legning, hiv-status og seksuelle preferanser skal ha bedre beskyttelse enn det Grindr gir, sier Moen og legger til at Forbrukerrådet vurderer å anmelde Grindr til Datatilsynet.

Det har ikke lyktes SVT å få en kommentar fra Grindr.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]