Illustrasjonsfoto: AP Photo/Matt Rourke
annonse
annonse

En uavhengig meksikansk organisasjon har undersøkt hvilke byer i verden der det er flest drap i forhold til folketallet. Samtidig har EU-kommisjonen offentligjort en tilsvarende undersøkelse over hvilke byer i Europa der drapsprosenten er høyest. Det betyr ikke at disse byene er de farligste å besøke som turist. De fleste drapene skjer i interne miljøer og er hovedsakelig relatert til narkotikakriminalitet.

Her er resultatene: Flest antall drap per 100 000 innbyggere skjer i den mexicanske byen Los Carbos, fulgt av Caracas i  Venezuela, Acapulco, Mexico , Natal, Brasil, Tijuana, Mexico og La Paz, også en mexicansk by som ikke må forveksles med den bolivianske byen med samme navn.

Latin Amerika kommer dårlig ut i undersøkelsen. Mexico virker som det farligste landet i verden. 42 av de 50 landene i verden med flest drap pr. innbygger ligger i denne verdensdelen, ifølge undersøkelsen foretatt av  organisasjonen El Consejo Ciudadano para la Seguridad Pública y la Justicia Straffe, og gjengitt av det tyske nettstedet Travelbook.

annonse

Drapene i Mexico er i tillegg til å være relatert til narkotikaomsetningen også politisk motivert skriver NTB onsdag. Det er farlig å stille til lokalvalg i de mest utsatte statene i Mexico, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, samt leder for norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning.

1. juli er det valg i Mexico. Da skal innbyggerne velge både president, parlamentsmedlemmer og regional- og lokalpolitikere. NTB skriver at de fleste kandidatene som er drept hadde, ifølge innenriksminister Alfonso Navarrete, stilt til valg i ordfører- eller regionalparlamentsvalg.

Hvordan er så situasjonen i Europa? Nye tall fra EU-kommisjonen gir svaret. En fersk rapport bruker data fra 2015, og viser at 5.000 drapsofre ble registrert av politiet i EU gjennom hele året, skriver Euronews.

annonse

Mest farlig lever befolkningen i de tre baltiske statene. Litauen registrerte langt de fleste drapene blant de landene som dataene var tilgjengelige for, med 5,89 ofre per 100 000 innbyggere. Bak Litauen kommer Latvia (3.37) og Estland (3.19). Bulgaria og Kypros er de første ikke-baltiske statene i rangeringen – med henholdsvis 1,79 og 1,77 forsettlige drap per 100.000 innbyggere. Vårt naboland Sverige er på tiende plass.

Frankrike registrerte det høyeste antallet i 2015 i absolutte tall, med 1.017 ofre og totalt 21 % av de undersøkte landenes samlede tall. I Tyskland var det 682 drap i 2015, i Polen 530 og i Italia 469. Det laveste antall forsettlige drap i forhold til befolkningen ble registrert i Østerrike (0,51), Nederland (0,62), Spania (0,65), Tsjekkia (0,75) og Italia (0,77).

I antall drap, uavhengig av folketall på verdensbasis, toppet Venezuelas hovedstad Caracas med 3387 mord. Ikke desto mindre har forbrytelsesraten i landet i 2017 falt for første gang på mange år, skriver Travelbook. Tar vi hensyn til folketallet er det derimot den Den meksikanske byen Los Cabos som topper som den farligste byen i verden i 2017. Byen er et yndet feriested i California-gulfen, men hadde i fjor 111 drap pr. 100 000 innbyggere. Det høyeste antallet utenfor krigssoner, som selvsagt ikke er med i statistikken. I 2017 var det 365 mord på de knapt 300.000 innbyggerne i Los Cabos.

Den meksikanske grensebyen til San Diego i USA, Tijuana, har ofte toppet statistikken over verden farligste byer, men kom i 2017 på en femte plass. Denne journalisten besøkte byen for noen år siden, da den ble rangert øverst på listen over farlige byer, og booket inn på et hotell i bakgatene der det kun ferdes meksikanere.

Hovedgatene i Tijuana er ufarlig. Det strømmer spesielt i helgene inn hundrevis av amerikanske studenter og soldater fra marinebasen i San Diego for å besøke nattklubbene og drikke billig meksikansk øl. Men rundt hjørnene ser byen helt annerledes ut.

Der florerer det med billige ølbuler med meksikansk øl, mannlige gjester og kvinnelige drikkedamer og prostituerte. De fleste stedene har sandgulv. Jeg ble sett på med mistenkelige øyner. På gatehjørnene stod de prostituerte oppstilt på rekker, fillet kledd, og mange tilsynelatende fullstendig neddopet med narkotika. Et trist syn like ved Amerikas grense.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon