Sola 20180115. Solamøtet/NHOs næringspolitiske konferanse i Rogaland. Teknologiskiftet kommer raskt, og gir store og varige endringer på hele det økonomiske systemet, på det private markedet, samarbeidet mellom offentlig og privat sektor og på måten vi lever livene våre. Hvor er Rogaland i dette store bildet, hvordan ser våre bedrifter på de endringene som allerede er i gang, og de som kommer på kort og lengre sikt? Dette er noen av spørsmålene som blir reist på Solamøtet 2018. Statsminister Erna Solberg på Solamøtet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Del

Erna Solbergs nokså forvirrede innspill i saken rundt Resett og Sumaya Jirde Ali er et trist skuespill for oss som følger den politiske debatt. Erna innfører et nytt begrep,   «religiøs rasisme», og det bør hun være veldig, veldig forsiktig med å gjøre. 

annonse

Når hun lanserer uttrykket «religiøs rasisme» tråkker hun på mange tær – og hun vender ryggen til flere av de som hun tidligere har hyllet og fremmet i samfunnsdebatten. Ved at Erna nå trer inn i debatten rundt den hijabkledde 8. mars-taleren Sumaya Jirde Ali som først meldte avbud på grunn av påstått hets og forfølgelse, for deretter å entre talerstolen i Bergen likevel, så vekter Erna rasismepåstandene på en særdeles negativ, uklok og ikke minst ukritisk måte.

For er du en ung somalisk kvinne med hijab, muslim, med mørk hudfarge og noen samtidig kritiserer deg – ja så får du statsministeren med deg på laget med ordbruk som «religiøs rasisme».  Er du derimot en ung somalisk kvinne UTEN hijab, opprinnelig muslim og med frisk hudfarge, som kalles husneger og har trusler om både voldtekt og drap hengende over seg – og om hun samtidig er så «dum» at hun taler islam, hijab og sosial kontroll midt i mot – ja, så får du ikke Ernas støtte. I stedet blir du faktisk rammet av Ernas ramsalte kritikk om «religiøs rasisme».

Dette henger ikke på greip.  I denne saken har statsministeren faktisk sporet av!

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

I etterkant av forrige ukes mange kontroverser, satt jeg på søndagskvelden og så Resetts Talkshow (anbefales). Der hørte vi alle Shurika Hansen, som er den av de to med frisk hudfarge og uten hijab, oppsummere hva dette egentlig handler om. Så jeg tror jeg gjør som de gjør i USA, der de sier «I rest my case…» og lar Shurikas egne ord fra talkshowet på søndagskvelden oppsummere hva dette handler om:

Ordrett avskrift – Shurika Hansen, fra talkshowet søndag 11. mars:

– Det å kalle det religiøs rasisme (som Erna Solberg gjorde), det gjør noe med samfunnsdebatten. Det ødelegger litt av ytringsfriheten. Jeg har personlig sendt inn en klage til Høyre, og jeg forventer at Erna skal ta tak i dette og ikke lage et nytt ord som heter «religiøs rasisme». Det er ikke noe som heter det!

– Hvis vi går tilbake til Jonas Gahr Støre, der han sier at vi ikke skal ha blasfemi; hva gjør det med Norge? I Vesten har vi kjempet svært mye for at vi skal ha religionsfrihet og ytringsfrihet – dette er bare et slag for å ta ned ytringsfriheten, og det synes jeg ingen ting om.

– Jeg tror nok Erna ikke bare ble presset, men stresset, og hun måtte ta et valg – og da tok hun et veldig, veldig dumt valg, for her er vi islamkritikere, innvandringskritiske og vi er samfunnsdebattanter som opplever hets, drapstrusler – og det er mennesker som mener at jeg må bli både voldtatt og drept fordi jeg kritiserer islam – hvor er Erna da?  For er ikke det rasisme? Nei det er det ikke. Når noen kaller meg husneger, så er ikke det heller rasisme for Erna.  Men når noen sier noe om en jente i hijab, da er vi på «religiøs rasisme».

annonse

– Hun må velge, hva som da skal være i fokus, er det selve hetsen eller det at det skal være en stakkarsliggjort, mørk muslimsk jente. Hun må bestemme seg for hva hun ønsker å fokusere på, og der mener jeg at hun har tatt et veldig dumt valg…

Jeg er helt enig, Shurika.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører