Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Statsadvokaten mener en mann i 20-årene ble dømt til for kort straff for en sovevoldtekt og anket straffeutmålingen til Høyesterett. Saken kommer opp torsdag.

Mannen ble først frifunnet i Aust-Telemark tingrett, men da saken kom opp i Agder lagmannsrett ble han funnet skyldig i grov uaktsom voldtekt. Der ville de tre fagdommerne dømme ham til halvannet års fengsel, men de fire lekdommerne mente det var for strengt og satte straffen til ett år. Det er denne straffen statsadvokaten har anket til Høyesterett.

– Det er første gang Høyesterett tar stilling til akkurat dette spørsmålet, og det er påtalemyndigheten som har anket. Jeg vil på vegne av tiltalte argumentere for at straffen ikke skal skjerpes, sier advokat Halvard Helle til NTB.

Det er statsadvokat Petter Sødal som har anket saken. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Stortinget ga i 2010 signaler om at straffenivået for forsettlige sovevoldtekter må skjerpes, skriver Rett24, som påpeker at det nå blir opp til Høyesterett å avgjøre straffenivået for en grov uaktsom sovevoldtekt, hvor det ikke foreligger spesielt skjerpende eller formildende omstendigheter.

Voldtekten skjedde etter en tur på pub i Tinn i Telemark i desember 2015. Både fornærmede og den dømte hadde drukket så pass mye at de karakteriserte seg som fulle, ifølge Telemarsavisa.

Fornærmede, som også er i 20-årene, forklarte i retten at hun våknet av at en mann lå over henne, men kunne ikke si med sikkerhet hvem det var.

Mannen husker ikke hva som skjedde, men benekter å ha hatt samleie med kvinnen uten at hun ønsket det.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]