President Donald Trump snakket om toll under regjeringsmøtet i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Det var en glede å offentlig støtte beslutningen fra den amerikanske presidenten Donald Trump, som anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og beordret lanseringen av nødvendige tiltak for å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv,” sier den tsjekkiske presidenten Milos Zeman i et intervju med den israelske avisen Israel Hayom.

Den sosialdemokratiske nyvalgte presidenten ble offisielt innsatt for sin andre presidentperiode torsdag etter å ha vunnet presidentvalget i januar. Han ønsker at Tsjekkia skal følge i Donald Trumps fotspor, og sier at han allerede har instruert den nye tsjekkiske regjeringen til å begynne å forberede seg på lyttingen av den tsjekkiske ambassaden i Tel Aviv til Jerusalem. Zeman har nedsatt et team, ledet av presidentens kontorsjef for utenrikspolitikk, for å diskutere de ulike logistikk- og operasjonelle aspektene ved ambassadeflyttingen.

I følge den tsjekkiske avisen Lidove Noviny kan det faktum at landet ikke eier noen store eiendommer i Jerusalem vanskeliggjøre flyttingen. Den tsjekkiske statsministeren Andrej Babis innvendinger mot ambassadeflytting kan også være et hinder. Men presidenten er klar i sin støtte til Donald Trump.

«Ingen kan beskylde meg for å ha en baktanke. I 2013, under mitt besøk til Israel, talte jeg i favør av å flytte den tsjekkiske ambassaden til Jerusalem. Og igjen, i september i New York. Vi trenger virkelig handling, ikke bare ord og ord og ord,» sier den tsjekkiske presidenten.

Tsjekkia og andre østeuropeiske stater unnlot å stemme for FNs kritikk av Donald Trumps godkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. De ønsket ikke å kritisere den amerikanske presidenten.

Tsjekkia kan bli det første europeiske landet som flytter ambassaden til Jerusalem. Selv om noen latinamerikanske land hadde en ambassade i Jerusalem i Israels første tiår, flyttet de til sentral-Israel i slutten av 1980-tallet. I kjølvannet av Trumps ‘beslutning har Guatemala gjort det klart at landet ønsker å åpne sin egen ambassade i Jerusalem.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]