President Donald Trump snakket om toll under regjeringsmøtet i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Del

«Det var en glede å offentlig støtte beslutningen fra den amerikanske presidenten Donald Trump, som anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og beordret lanseringen av nødvendige tiltak for å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv,» sier den tsjekkiske presidenten Milos Zeman i et intervju med den israelske avisen Israel Hayom.

annonse

Den sosialdemokratiske nyvalgte presidenten ble offisielt innsatt for sin andre presidentperiode torsdag etter å ha vunnet presidentvalget i januar. Han ønsker at Tsjekkia skal følge i Donald Trumps fotspor, og sier at han allerede har instruert den nye tsjekkiske regjeringen til å begynne å forberede seg på lyttingen av den tsjekkiske ambassaden i Tel Aviv til Jerusalem. Zeman har nedsatt et team, ledet av presidentens kontorsjef for utenrikspolitikk, for å diskutere de ulike logistikk- og operasjonelle aspektene ved ambassadeflyttingen.

I følge den tsjekkiske avisen Lidove Noviny kan det faktum at landet ikke eier noen store eiendommer i Jerusalem vanskeliggjøre flyttingen. Den tsjekkiske statsministeren Andrej Babis innvendinger mot ambassadeflytting kan også være et hinder. Men presidenten er klar i sin støtte til Donald Trump.

«Ingen kan beskylde meg for å ha en baktanke. I 2013, under mitt besøk til Israel, talte jeg i favør av å flytte den tsjekkiske ambassaden til Jerusalem. Og igjen, i september i New York. Vi trenger virkelig handling, ikke bare ord og ord og ord,» sier den tsjekkiske presidenten.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Tsjekkia og andre østeuropeiske stater unnlot å stemme for FNs kritikk av Donald Trumps godkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. De ønsket ikke å kritisere den amerikanske presidenten.

Tsjekkia kan bli det første europeiske landet som flytter ambassaden til Jerusalem. Selv om noen latinamerikanske land hadde en ambassade i Jerusalem i Israels første tiår, flyttet de til sentral-Israel i slutten av 1980-tallet. I kjølvannet av Trumps ‘beslutning har Guatemala gjort det klart at landet ønsker å åpne sin egen ambassade i Jerusalem.

 

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører