Oslo 20100205. DAB-radio. En gjennomgang av landets 430 kommuner viser store forskjeller i dagens radiotilbud. Løsningen er en digitalisering av radioen, på lik linje som fjorårets TV-digitalisering, og fordrer en klar slukkedato for dagens analoge FM-nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
annonse
annonse

DAB – har noen så langt registrert begeistring i folket? Jeg har prøvd å lete etter ekte begeistring for dette enorme prosjektet som berører de fleste nordmenn. Bortsett fra aktørene som er medeiere i Digitalradio Norge og politikere (samtlige politiske partier stemte for, med unntak av FrP) har jeg ennå til gode å oppleve ekte glede over DAB-prosjektet.

Det er grunn til å minne om at ansvarlig for DAB-prosjektet og slukking av FM-båndet var daværende kulturminister Trond Giske, senere kulturminister Anniken Huitfeldt. På en pressekonferanse 22.11.2006 ga kulturminister Trond Giske klarsignal for DAB-radio. «Ingenting gleder meg mere enn om DAB-radio blir årets julegave,» sa han ved samme anledning.

Da debatten raste husker jeg det ble fremsatt påstander om juks. En IT-ekspert uttalte:

annonse

– Stortinget ble ført bak lyset av NRK.

– Noen få, mektige aktører styrer hele innføringen av DAB i Norge, mente radiopionér Svein Larsen.

Siden har det vært nokså tyst, debatten stilnet av.

Det skulle ikke forundre meg om DAB vil bli stående som en total meningsløs oppgradering som ikke gir innbyggerne noe som helst, bortsett fra en milliardregning. Nordmenn, visjonære som vi er, tviholder ofte på gammeldags teknologi. Jeg merket meg spesielt Google-sjef Jan Grønbechs klare tale: ”DAB, tvang og slukkingen av FM nettet drives av en sekt som hever seg over all fornuft. DAB er like dumt som WAP en gang var”.

Jeg merket meg også hva Live Kaldestad, prosjektleder i Digitalradio Norge, uttalte i en pressemelding: “Digitalradio Norge vil fortsette å spre entusiasme og radioglede i befolkningen”.

Virkelig?

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon