Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse

Selv om hovedregelen er at Norge ikke tillater dobbelt statsborgerskap, får seks av ti nye norske borgere beholde sitt gamle pass.

Eritreere og somaliere utgjør de to største gruppene som beholdt sitt gamle statsborgerskap etter at de ble norske borgere i fjor, skriver Bergens Tidende. De neste landene på listen er Thailand, Afghanistan, Irak og Iran, ifølge tall avisen har fått fra Utlendingsdirektoratet.

I fjor fikk 12.500 personer – 59 prosent av dem som oppnådde norsk statsborgerskap – beholde sitt gamle statsborgerskap. Andelen var den samme året før. Forklaringen er at det er en rekke unntak fra hovedregelen om at man ikke kan ha dobbelt statsborgerskap i Norge. Unntakene gjelder blant annet dersom det andre landet ikke tillater at man sier fra seg statsborgerskapet.

annonse

Andre grunner kan være et statsapparat som har kollapset, at det er urimelig kostbart eller risikofylt å kvitte seg med det andre statsborgerskapet, grunnet faktorer som krig eller forfølgelse. Personer som er født med dobbelt statsborgerskap eller gifter seg med utledninger kan også få unntak.

Venstre og SV har ivret for å tillate dobbelt statsborgerskap, og i fjor snudde Høyre og Frp fra nei til ja. Dermed er det ventet at regjeringen får flertall for et forslag om å endre reglene.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]