President Donald Trump lays out a national security strategy that envisions nations in perpetual competition, reverses Obama-era warnings on climate change, and de-emphasizes multinational agreements, in Washington, Monday, Dec. 18, 2017. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Del saken
 • 36
 •  
 •  
 •  
 •  

Hva som foregår under hentesveisen til Donald Trump er ikke så godt å si. Realiteten er uansett at han i løpet av kort tid har snudd den politiske kulturen i USA på hodet.

Utenriksminister Rex Tillerson, nr. 3 i den amerikanske regjeringen, fikk ikke sparken på godt gammeldags grått papir, men ble avsatt på direkten på Twitter. Mer udiplomatisk kan en oppsigelse av landets toppdiplomat vel knapt bli.

Det er vel flere grunner til at Tillerson måtte gå. Presidenten sier han holder på med en omkalfatring av regjeringen. Media venter forventningsfullt på at flere hoder skal rulle.

Forholdet til Trump har imidlertid vært anstrengt lenge. Tillerson har, ikke uventet, opptrådt som om han har hatt et selvstendig mandat i utenrikspolitikken og vist at han har mer bein i nesa enn Trump setter pris på. Mike Pompeo, tidligere CIA-direktør og ny utenriksminister, forventes å være mer medgjørlig.

Trump ønsker ingen ny Kissinger. “The Donald” ser tilsynelatende ingen begrensninger for hva han kan få til på egen hånd. Kanskje ikke så rart, født med en sølvskje i munnen og, mot alle odds, valgt til president “in God’s own country”. Om at han tror at han er helt unik, er jo ikke det heller rart, for det er han jo.

Han ser ut til å ha ambisjoner om å rydde opp i verden omtrent på egen hånd, om det så gjelder atomtrusselen fra Nord-Korea, den stadig kaldere krigen med Russland, det umedgjørlige presteskapet i Teheran eller sørge for bedre betingelser når det gjelder handelsforbindelsene med Kina og EU eller å få bygget en mur mot Mexico.

At Tillerson måtte til pers akkurat nå, og mens han var på reise i Afrika, var nok heller ingen tilfeldighet. Det henger trolig sammen med gjennombruddet overfor Nord-Korea, noe som var en utenrikspolitisk fjær i hatten for presidenten, men ikke for Tillerson som ikke var involvert.

Trump ble dessuten dagen før renvasket av Senatets etterretningskomite for beskyldningene om å ha samarbeidet med Russland. Han fikk dermed mer eller mindre fjernet det russiske damoklessverdet som har hengt over hans hode siden han ble innsatt som president for 14 måneder siden. Tillerson har argumentert for å bruke hardere lut mot russerne mens Trump  tilsynelatende har andre planer.

Hvem som er nestemann ut får vi vite om noen dager på Twitter.

Chappel Hill, North Carolina.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 36
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]