Et par hundre mennesker samlet seg søndag ettermiddag foran Stortinget i en demonstrasjon til støtte for justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Del saken
  • 2
  •  
  •  

«Spade for Spade» og «Heia Sylvi» ropte demonstrantene som hadde møtt opp til støttedemonstrasjon for justisminister Sylvi Listhaug (Frp) søndag.
Et par hundre mennesker var til stede foran Stortinget for å vise sin støtte. Demonstrantene bar plakater med påskriften «Solidaritet med Sylvi», og hovedappellant Shurika Hansen utropte Listhaug til en framtidig statsminister.

Samfunnsdebattanten gjorde det klart at hun var lei av å bli kalt rasist fordi hun støtter Listhaug.

– Jeg syns mediene har gått for langt i å stemple henne for noe hun ikke er, sier Hansen til NTB om hva hun ønsket å få fram.

Hun mener Listhaugs argumentasjon er misforstått og hevder Arbeiderpartiet gjorde en feil ved å knytte hennes omstridte Facebook-innlegg til Utøya-massakren.

– Det stemmer ikke at Sylvi prøvde å si noe om Utøya. Det var en kjempestygg hersketeknikk som har skadet mange mennesker. Det er veldig mange ungdommer i dag som har det vondt, fordi noen feilaktig trakk inn det, sier hun.

Tar avstand fra rasisme og konspirasjoner
Samtidig sier hun at hun tar sterkt avstand både fra rasisme, og dem som argumenterer for at Arbeiderpartiet samarbeider med terrorister og er forrædere.
– Det er ikke sant at Ap vil ha inn alle terrorister eller åpne grensene, sier Hansen, og kaller det for en stygg argumentasjon. Men hun vil ikke være med på at Listhaug selv har bidratt til et så hardt debattklima.

– Det debattklimaet var der lenge før henne. Jeg håper vi samles i midten en gang, sier Hansen til NTB.

Fem-seks motdemonstranter ropte «nazisvin» og «ingen rasister i våre gater» mot Listhaug-tilhengerne. Disse ble holdt på avstand av politiet, som møtte fram med en rekke biler.

Ifølge VG ble en mann bortvist etter å ha vist nazihilsen til motdemonstrantene.

En håndfull fremmøtte med tilknytning til Rødt fant fram mobilen for å synge «En himmel full av stjerner».

Kan velte regjeringen
Innsatslederen fra politiet opplyste at de gjorde en fortløpende vurdering av motdemonstrantene, som ikke hadde varslet om sine aksjoner. Men politiet fant ikke at de var i veien for Listhaug-tilhengerne, og lot dem fortsette markeringen.
Støttemarkeringen ble til etter et initiativ på Facebook lørdag. Listhaugs Facebook-innlegg som anklaget Ap for å sette terroristers rettigheter foran landets sikkerhet, har skapt så mye brudulje at Stortinget tirsdag skal stemme over et mistillitsforslag mot henne. Det kan velte hele regjeringen.

Ulike meninger
Blant demonstrantene NTB snakket med, var det ulike årsaker til at de ville vise støtte til Listhaug. Noen sier de vil støtte ytringsfriheten og hennes rett til å si ting som de er. Enkelte mener hun har fortalt sannheten om at Arbeiderpartiet støtter terrorister.
Andre viste til den politiske saken som Listhaugs innlegg var knyttet til, nemlig muligheten for å frata fremmedkrigere statsborgerskap. Arbeiderpartiet sikret flertall på Stortinget for at en slik avgjørelse kun kan tas av domstolene, ikke av forvaltningen.

– Når IS-krigerne drar til Syria, så skal vi ikke ha dem tilbake, sier demonstrant Lise Kronberg fra Oslo.

Også skyteepisodene sør i Oslo og motstand mot at Norge bruker penger på bistand til syriske flyktninger og i Afrika, framfor å bruke penger på norsk velferd og organisasjoner her hjemme, var blant argumentene.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 2
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]