Tyrkiskstøttede soldater fra Free Syrian Army. REUTERS/Khalil Ashawi
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kunngjøringen kom søndag formiddag, like etter at det ble meldt at tyrkiske styrker og allierte opprørere hadde rykket dypt inn i den syriske byen.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har de tatt kontroll over flere nabolag, og framrykkingen skjer svært raskt.

Sivile som skjuler seg i kjellere, kan høre kamper utenfor og at folk roper «Gud er størst», opplyser en innbygger til nyhetsbyrået AFP.

SOHR melder også at over 1.500 kurdiske krigere er drept i løpet av den to måneder lange tyrkiske offensiven. De fleste skal ha blitt drept i luftangrep og artilleriild.

Eksilgruppen, som har en rekke kilder på bakken i Syria, melder også at over 400 tyrkisk-støttede opprørere er blitt drept i løpet av den samme perioden

Masseflukt

Lørdag ble det meldt at 200.000 av byens innbyggere har flyktet sørover til områder som fortsatt kontrolleres av den syriskkurdiske militsgruppen YPG eller styrker som er alliert med det syriske regimet.

Tyrkiskstøttede opprørere sier at de har tatt seg inn i den vestlige og østlige delen av byen, som til nå har vært kontrollert av YPG.

Den tyrkiske offensiven har vart siden 20. januar. Mens SOHR har oppgitt at 280 sivile er drept under offensiven, har tyrkiske myndigheter avvist alle slike rapporter og framholdt at de gjør alt for å skjerme sivile.

Demonstrasjoner

Flesteparten av innbyggerne i Afrin er kurdere, og de siste dagene har tusenvis av kurdere demonstrert i en rekke vestlige byer i protest mot den tyrkiske offensiven. Også i Oslo demonstrerte kurdere utenfor Utenriksdepartementet lørdag.

Tyrkias mål er å drive vekk YPG, som har spilt en viktig rolle i kampen mot IS, men som Tyrkia regner som en terrororganisasjon, og som Tyrkia også anklager for å stå i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk siden av grensen.

NTB-AFP
(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]