Oslo 20180117. Pressekonferansen med finansminister Siv Jensen (t.h.), statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande på Regjeringens representasjonsbolig onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg har gjennom helgen hatt samtaler flere ganger. Det bekrefter KrF overfor NTB.

annonse

– Jeg kan bekrefte at det har vært samtaler mellom statsministeren og Hareide flere ganger denne helgen, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy i Kristelig Folkeparti til NTB.

Presset øker på KrF, men partileder Hareide avviser å kommentere «de spekulasjonene som er nå».

Søndag sier kilder i regjeringsapparatet at Erna Solbergs regjering går av om KrF støtter mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Statsministeren varsler at hun vil sette hardt mot hardt, bekrefter en kilde overfor VG. Også NRK får bekreftet det samme fra anonyme kilder.

– Erna vil markere at grensen er nådd, og at de ikke kan akseptere at Stortinget skal bestemme hvem som skal sitte i regjeringen, sier kilder nær regjeringsapparatet til NRK.

annonse
annonse
KrF avgjør

Stortinget vil behandle mistillitsforslaget mot Listhaug tirsdag. Forslaget er fremmet av Rødt og både Ap, Senterpartiet, SV og MDG har sagt de vil støtte mistilliten. Forslaget trenger dermed bare Kristelig Folkepartis støtte for å få flertall.

Bakgrunnen er en Facebook-post fra Listhaug fredag 9. mars der Listhaug hevdet at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Posten ble slettet fra Listhaugs Facebook-side etter fem dager.

Kristelig Folkepartis parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan ønsker ikke å kommentere om nyheten vil påvirke partiets vurdering.

– Jeg oppfatter dette som rykter, sier han til NRK.

Statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere saken overfor statskanalen søndag formiddag.

Mandag

KrFs stortingsgruppe diskuterte spørsmålet om mistillit fredag, men kom ikke til noen beslutning. I stedet er partiets landsstyre innkalt til et ekstraordinært møte på Stortinget mandag klokken 12.

Partileder Knut Arild Hareide vil ikke si noe om hva han tror Kristelig Folkeparti lander på.

– Jeg vil ikke spekulere på KrFs videre håndtering av saken. sa Hareide lørdag.

Fylkeslederne i KrF er splittet i saken, men det kan se ut som et flertall heller mot å tilgi Listhaug.

En rekke KrF-ordførere er også skeptiske til å bidra til en regjeringskrise for statsminister Erna Solberg (H). Mange er også i tvil om hva de mener partiet bør gjøre. NRK har snakket med 12 av Kristelig Folkepartis 17 ordførere. Halvparten av dem sier de ikke har bestemt seg for om KrF bør støtte mistillitsforslaget eller ikke.

Uaktuelt å høre på Støre 

Ap-leder Jonas Gahr Støre har åpnet for at Listhaug fortsetter i regjeringen, om Solberg flytter henne til en annen ministerpost, men dette er kontant avvist av Frp.

– Det er ikke Ap eller Støre som styrer sammensetningen i vår regjering. Listhaug gjør en utmerket jobb og har ikke gjort noe feil i forhold til Stortinget. Hun har beklaget, beklagelsen burde vært akseptert, sa Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi til VG lørdag.

– Ap har skjønt hva de har satt i gang. Et spill som i ytterste konsekvens kan føre til en regjeringskrise, fortsatte Limi.

Solberg har hele tiden understreket at hun vil kommentere mistillitsforslaget fra Rødt i stortingssalen, og ingen andre steder.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.