Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix MODELLKLARERT
annonse
annonse

Over det ganske land diskuterer man i disse dager hvordan man skal få bukt med den økende sosiale kontrollen av kvinner i visse innvandrermiljøer. Horten i Vestfold er intet unntak, også her debatteres problemstillingen. Likevel er det noen som opplever at det råder en viss berøringsangst, her som så mange andre steder.

I løpet av våren skal sosial kontroll i innvandrermiljøer tas opp i kommunestyret i Horten, ifølge lokalavisen Gjengangeren. Og det med god grunn.

– Vi har kvinner som ikke kan være i samme rom som fremmede menn, sier Rukhsana Kausar, som leder Horten flerkulturelle kvinnegruppe.

annonse

Denne aversjonen mot å omgås menn førte til at somaliske kvinner uteble fra kvinnegruppens samlinger da gruppen en periode benyttet seg av en åpen kafé i byen. Fordi det da kunne være menn i samme rom, “kunne” altså ikke disse kvinne komme.

– Når kvinner fra forskjellige kulturer møtes, blir de kjent med flere og kan finne nye møteplasser, påstår Kausar.

Hun er smertelig klar over at den sosiale kontrollen i enkelte, muslimske miljøer er særlig omfattende og belastende for kvinnene. Men hun frikjenner samtidig islam fra å ha noe med problemet å gjøre. På spørsmål fra Gjengangeren om hva hun tenker om at saken kommer opp i kommunestyret i Horten, svarer hun følgende:

– Det er bra, og de må åpne opp og snakke med mennene det gjelder. Sosial kontroll handler ikke om religion, det handler om kultur. Når man bosetter seg i Norge, må man lære seg kulturen dit man kommer.

annonse

At hun mener man skal tilpasse seg og lære seg om den norske kulturen er så klart ikke særlig omstridt. Men at hun frikjenner religionen andre opplever som roten til problemene får reaksjoner.

Kultur og religion henger åpenbart sammen og påvirker hverandre. Av den grunn er det mange som vil reagere på en slik uttalelse.

En av de som reagerer på dette er Kenneth Lie, lederen i Horten FrP. Han har forfattet en kommentar der han kritiserer det han ser som berøringsangst hos lederen for Horten flerkulturelle kvinnegruppe, lokalavisen har hittil unnlatt å publisere kommentaren.

“Den 7. mars hevder leder for Horten flerkulturelle kvinnegruppe, Rukhsana Kausar, at ‘det ikke handler om religion, men om kultur’. Dette er en uttalelse jeg mener trenger en større drøftelse, ettersom religion og kultur henger nært sammen. Jeg er redd elefanten i rommet er at dette nettopp handler om religion.”

Til Resett forteller Kenneth Lie at lokalavisen vedgår at problemstillingen er aktuell, likevel har de unnlatt å publisere hans kommentar.

annonse

– Nå er det for sent. Artikkelen var jo ment som et svar på Kausars kommentar. Hun unnlater å nevne elefanten i rommet. En slik kommentar bør ikke få stå uimotsagt, fordi det blir en etablert “sannhet” og påvirker andre som kanskje ikke vet bedre.

Den lokale pressen er ikke upartisk, mener den lokale FrP-politikeren.

– Det må derfor nyanseres og man må slippe frem oss kritikere. Lokalavisen er en Amedia-avis, og vi er vant til at det er de sosialistiske politikerne de helst vil høre fra, sier Lie.
Å frikjenne islam for å ha noe med sosial kontroll å gjøre er feilaktig og ødelegger for en sannferdig, åpen debatt, mener han.

– Jeg mener at det er direkte feil å hevde at dette kun dreier seg om en ukultur uavhengig av religion. Selvsagt har religionen en innflytelse. Og det må vi diskutere. Jeg liker å si at det kun er ved kritikk og debatt at man drive samfunnet fremover.

Lie peker på at kommunen har store integreringsutfordringer. Det er særlig at barn født i Norge blir sendt på kulturrehabilitering ved koranskoler i foreldrenes hjemland som bekymrer ham.

– Vi har en del utfordringer, blant annet med somaliere som sender barna sine på koranskoler fordi de er for norske. Derfor må vi diskuterer disse problemstillingene uten berøringsangst, og jeg syns i grunn kritikken jeg formulerte i min kronikk var ganske så mild, sier Lie.

Audun Bårdseth, redaktør i Gjengangeren sier til Resett at han ikke kjenner seg igjen i Lies beskrivelse av berøringsangst.

– Vi har skrevet flere artikler om sosial kontroll i innvandrermiljøer. Blant annet den du og Lie viser til. Lie har sendt et leserbrev som vi ikke publiserte så raskt som han ønsket. Han trakk derfor innlegget, mot vårt ønske. Ditt sammendrag er derfor ikke helt presist. Lie spurte også om vi hadde angst. Det har vi ikke, sier redaktøren, som også kan opplyse at han er fast leser av Resett.

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon