Russlands president Vladimir Putin gjorde sin borgerplikt og stemte ved et valglokale i Moskva. Foto: Jurij Kadobnov / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Russlands president Vladimir Putin har avlagt sin stemme i presidentvalget – et valg som etter alt å dømme vil bety at han får sin fjerde periode ved makten.

Putin ble første gang valgt til president i 1999, og har sittet ved makten i 18 år.

– Jeg er sikker på at programmet jeg har foreslått for landet, er det rette, sa Putin da han stemte i Moskva søndag formiddag.

Ingen tviler på at Putin kommer til å vinne valget, selv om han har sju motkandidater. Meningsmålinger viser at presidenten har en oppslutning på 70 prosent, om lag ti ganger så mye som hans nærmeste utfordrer.

Usikkerheten knytter seg først og fremst til hvor mange russere som vil bli sittende hjemme fordi de opplever at stemmene deres ikke har noen betydning for valgresultatet.

Søndag formiddag så det imidlertid ut til å bli en høy valgdeltakelse, i hvert fall i Moskva, melder NRKs korrespondent.

For å få opp valgdeltakelsen slik at Putin får et sterkt mandat, har russiske myndigheter iverksatt en rekke tiltak.

Jevgenij Rojzman, ordfører i Russlands fjerde største by, Jekaterinburg, forteller at alle statlige ansatte har fått ordre fra dem «høyere oppe» om å sørge for en valgdeltakelse på minst 60 prosent.

– De bruker alt, skoler, barnehager og sykehus for å forsikre seg om at det blir en enestående deltakelse, forteller ordføreren.

Om lag 145.000 valgobservatører er utplassert, blant dem 1.500 utlendinger.

I tillegg har bevegelsen til Aleksej Navalnij, en av Putins krasseste kritikere, sendt ut over 30.000 observatører for å overvåke et valg som Navalnyj har oppfordret russerne til å boikotte.

Selv er han blitt nektet å stille på grunn av en korrupsjonsdom.

NTB-AP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]