Russian President Vladimir Putin speaks to supporters during a rally near the Kremlin in Moscow, Sunday, March 18, 2018. An exit poll suggests that Vladimir Putin has handily won a fourth term as Russia's president, adding six more years in the Kremlin for the man who has led the world's largest country for all of the 21st century. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Russlands president Vladimir Putin kunne søndag feire både økt oppslutning og høy valgdeltakelse. Opposisjonen tviler imidlertid på om alt gikk riktig for seg.

Etter at 99,8 prosent av stemmene var talt opp, hadde Putin 76,67 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Jeg er med på deres lag, sa Putin under en TV-sendt tale fra Manezj Square rett utenfor Kreml foran tusenvis av tilhengere med russiske flagg søndag.

– Vi er et sterkt lag. Millionsterke. Takk, sa han videre.

Putin, som har styrt Russland i nesten to tiår, la til at hans regjering vil bruke sitt fornyede mandat til arbeide for å forbedre livet til alle russere.

– Våre tanker vil vendes mot fremtiden for vårt store land og våre barns fremtid, sa mannen som allerede er Russlands lengstsittende leder siden Josef Stalin.

Så førte han an i et unisont rop: «Russland, Russland».

Ingen konkurrenter

Da Putin holdt talen, hadde han nettopp fått beskjed av valgkommisjonen om at han hadde fått 75 prosent oppslutning etter at over 50 prosent av stemmesedlene var talt opp.

Ifølge kommisjonen var valgdeltakelsen også høy, og rundt 60 prosent av alle stemmeberettigede hadde brukt stemmeretten tre timer før valglokalene stengte klokken 19 søndag.

Til sammenligning fikk Putin i underkant av 63 prosent ved forrige valg, i 2012, men valgdeltakelsen var noe høyere og lå på rundt 65 prosent.

Resultatet viser for øvrig at ingen av Putins sju motkandidater truet hans posisjon. Nærmest var kommunistkandidaten Pavel Grudinin, som fikk rundt 13 prosent av stemmene.

Tusenvis av valgfusk-anklager

Den uavhengige russiske valgobservatøren Golos sier den har fått melding om over 2.500 tilfeller av fusk i forbindelse med søndagens presidentvalg i Russland.

Observatørgruppa publiserer et «valgfuskkart», som viser at hovedstaden Moskva har hatt flest tilfeller. Der har det har kommet over 500 klager.

På lista over måter det har blitt fusket på, skriver Golos blant annet om at folk har levert flere enn én stemmeseddel på en gang, og at det har vært tilfeller av at velgere har stemt, gått ut av valglokalet, og gått inn igjen og stemt på nytt.

Det har også kommet rapporter om at studenter og ansatte har blitt tvunget til å stemme.

Russlands sentrale valgkommisjon sier den har mottatt mer enn 670 klager. De har lovet å etterforske alle meldinger om fusk i forbindelse med søndagens presidentvalg.

Navalnyj boikottet

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble nektet å stille til presidentvalget på grunn av en betinget dom i en sak, som ifølge ham selv er politisk motivert. Han gikk tidlig ut søndag og sa han boikottet valget, og rådet andre russere til å gjøre det samme.

– På valgdagen vil man vanligvis kanskje ha lyst til å si «jeg avga min stemme», men jeg er faktisk her for å si at jeg ikke stemte, sa han i en Youtube-video søndag formiddag.

Han kritiserte samtidig de sju motkandidatene til Putin for å ikke protestere mot valgfusk og andre uregelmessigheter han mener hindret et rettferdig valg.

Xi Jinping gratulerer

Kinas president Xi Jinping var raskt ute med å gratulere sin russiske kollega i natt, og sier Beijing vil jobbe for å knytte landene sterkere sammen.

– For øyeblikket er det omfattende strategiske samarbeidet mellom Kina og Russland på det beste nivået i historien, som gir utgangspunkt for å bygge nye internasjonale relasjoner, sa Xi i en gratulasjon til Putin ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

– Kina er villig til å jobbe med Russland for å fortsette å fremme forbindelsene mellom Kina og Russland til et høyere nivå, gi drivkraft for nasjonal utvikling og fremme regional og global fred, sa Xi.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]