Illustrasjonsfoto: AP Photo/Matt Rourke, File
Del saken
  •  
  •  
  •  

Analyseselskapet Cambridge Analytica, som bisto Donald Trumps valgkamp, avviser anklager om å ha misbrukt data om millioner av Facebook-brukere i valgkampen.

Facebook-aksjen falt 6,8 prosent på Wall Street mandag i kjølvannet av helgens avsløring i flere britiske og amerikanske medier.

– Disse Facebook-opplysningene ble ikke brukt av Cambridge Analytica som del av tjenestene selskapet utførte for Donald Trumps presidentvalgkamp, og personlighetsrettede tester ble heller ikke utført for denne klienten, heter det i en uttalelse fra selskapet, som Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har vært visepresident for.

Cambridge Analytica «avviser på det sterkeste» anklager om at det stjal opplysninger fra 50 millioner Facebook-profiler for å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg. Resultatene ble solgt til Trumps valgkamp, ifølge avisene New York Times og britiske Observer.

EU krever svar

Facebook har suspendert Cambridge Analyticas konto, samt kontoen til morselskapet Strategic Communication Laboratories (SCL) på bakgrunn av avsløringen. I tillegg har Facebook suspendert kontoene til psykologen Aleksandr Kogan, som anklages for å stå bak, og Christopher Wylie, som samarbeidet med Kogan før han nylig varslet pressen om saken.

Flere mener imidlertid at Facebooks reaksjon ikke er nok. EUs justiskommissær Vera Jourova, som denne uken besøker USA, sier hun vil kreve flere svar fra Facebook og Facebook-sjef Mark Zuckerberg under besøket.

–Dette er jo skrekkelig, hvis det blir bekreftet, skriver hun på Twitter.

–Det er sjokkerende at personlige data om 50 millioner Facebook-brukere så enkelt kan misbrukes og utnyttes til politiske formål, skriver hun videre.

– Underkommunisert

Saken har også vakt kraftige reaksjoner i USA og Storbritannia. Damian Collins, som sitter i mediekomiteen i det britiske parlamentet, sier at han ønsker å kalle inn Facebooks ledelse på teppet for å få svar etter skandalen.

–Facebook har konsekvent underkommunisert risikoen for datalekkasjer og gitt villedende svar til komiteen. Det er på tide at Mark Zuckerberg slutter å gjemme seg bak Facebook-siden sin, sier han.

I USA har Mark Warner, toppdemokrat i Senatets etterretningskomité, uttalt seg sterkt kritisk til måten Facebook håndterer personlige data på.

–Dette er mer bevis på at det digitale politiske annonsemarkedet i bunn og grunn er ville vesten, sier han.

– Begrenset omfang

Cambridge Analytics’ innsamling av informasjon foregikk via en app ved navn thisisyourdigitallife, som angivelig ble utviklet av Aleksandr Kogan.

Rundt 270.000 Facebook-brukere ble betalt for å ta personlighetstester via appen og tillate at opplysningene ble brukt i forskning. Men i virkeligheten ble opplysninger om brukerens Facebook-venner også samlet inn, ifølge avisene bak avsløringen.

I en uttalelse lørdag avviste Facebook dette og sa at omfanget var begrenset til de 270.000 som tok testene. Datainnsamlingen i seg selv brøt ikke deres retningslinjer, men at dataene ble solgt til en tredjepart, var et klart brudd, ifølge Facebook.

Tilknyttet Trump-valgkamp

Varsleren Wylie, som nå har sluttet i Cambridge Analytica, hevder at informasjonen de samlet inn, ble brukt til å lage algoritmer for å påvirke amerikanske velgere.

Han sier algoritmene identifiserte velgere som muligens kunne påvirkes, og at de målrettet fôret dem med en blanding av falskt og ekte innhold.

Ifølge Observer og New York Times hadde selskapet mottatt 15 millioner dollar i pengestøtte fra Robert Mercer, en viktig republikansk giver og støttespiller for Bannon, som på den tiden var visepresident i Cambridge Analytica.

Selskapet opplyser at det slettet opplysningene straks det fikk vite at de ble innhentet på ureglementert vis.

NTB-AFP-AP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]