Foto: Resett

Etter at det ble kjent at Island legger ned veto mot tilknytning til EUs energiunion, ACER, har kampen mot innføringen av direktivet fått ny giv. Nå offentliggjør aksjonsgruppen STOPP ACER, ved Isabell Dahl, på Facebook at de har sendt ut en pressemelding.

Ifølge meldingen skal det være sendt demokratiske henstillinger til alle norske stortingsrepresentanter og og til EU-parlamentets kontorer. Den inneholder også en uttalelse der foreningen viser sin støtte og solidaritet med islendingenes beslutning om veto.

I pressemeldingen ber Dahl stortingsrepresentantene om å bruke litt av sin tid på å lytte til det folket som har gitt dem sine stemmer, og som representantene har gitt et demokratisk løfte til.

Isabell Dahl skriver at saken kan skape ny tillit og håp i befolkningen, men hun presiserer samtidig at den også kan bli en kilde til ny splittelse, mistillit og avstand mellom de folkevalgte og folket de er satt til å lede.

Videre i pressemeldingen heter det at STOPP ACER erklærer sin solidaritet med Island, og sin støtte til Reykjaviks beslutning om å legge ned veto mot innlemmelsen i EUs energiunion.

Ifølge meldingen skal innsamlede underskrifter har blitt oversendt islandske myndigheter, og til de to islandske regjeringspartiene.

Overfor EU understrekes det i meldingen at Norge har sagt nei til EU, og at den folkelige motstanden mot utenlandsk intervensjon er stor i Norge. Dahl vektlegger at tilknytningen til energiunionen kan innebære myndighetsoverføring, et brudd på den norske grunnlovens aller første paragraf.

EU bes om å påminne norske folkevalgte om å huske på at de må lytte til sitt folk. Avslutningsvis ber Dahl og STOPP ACER islendingene om råd.

– Våre politikere blir overbeviste av argumenter for ACER uten å gå særlig dypt inn i hva det vil bety for landet på lang sikt, heter det i oppfordringen til Reykjavik.

Til Resett sier Isabell Dahl at pressemeldingen ble sendt av flere grunner.

– Man bruker jo signaturene til noe, de er ikke bare til pynt. Den primære tanken bak det har vært å bruke signaturene til å påvirke politikerne. Så har det vært viktig å vise at vi støtter islendingene og at vi ønsker at våre politikere gjorde likedan. Det tror jeg også de fleste nordmenn vil.

Hun kan fortelle at engasjementet om saken tok seg betraktelig opp etter at det ble klart at Arbeiderpartiets stortingsgruppe planlegger å gå inn for et betinget ja.

– Helt vanlige folk tar selv initiativ og kontakt. De lurer på om de bør saksøke NRK og andre medier, som de mener bryter mot sitt ansvar. De føler seg ikke anerkjent. Ingen snakker om hva folket tenker i denne saken. Jeg har ikke sett dette perspektivet i noen av debattene. Derfor har vi tenkt nytt om hvordan vi skal kanalisere folkets røst. Da går vi den andre veien i stedet, fra utlandet og inn til Norge. Kanskje kan vi vekke oppmerksomhet i utlandet, kanskje kan det gi ny giv til saken.

Politikerne som støtter innlemmelsen i energiunionen har ikke adressert motstanden blant folk flest, ifølge Dahl.

– Det er blitt skrevet om meningsmålingen vår og oppropene våre, men blant politikerne som er for ACER er ikke dette blitt anerkjent eller tatt på alvor.

Isabell Dahl er imidlertid svært fornøyd med mandagens demonstrasjon mot ACER foran Stortinget.

– På demonstrasjonen på mandag var det en helt fantastisk stemning. Bra oppmøte og dyktige, engasjerte appellanter. Jeg har vært med på flere demonstrasjoner, men jeg har aldri sett en demonstrasjon som denne. Vi må være interessert i en demokratisk avgjørelse som tas i Stortinget. En avgjørelse som blir tvunget på folket er ikke en avgjørelse som er demokratisk bærekraftig på lang sikt. Så må EU, som fordømmer andre regimer for mangel på demokrati og likestilling, spille etter egne regler, sier hun.

Dahl mener det er uheldig at ACER-saken har havnet i skyggen av andre saker den siste tiden og at dette bidrar til mer forakt og mistenksomhet blant folk.

– Listhaugsaken blir jo diskutert som en dekkoperasjon. Slike tanker vekker avstand og mistillit hos folk. I norsk politikk har man fått en kultur for å ignorere virkeligheter som ikke er politisk gunstige. Det skaper avstand mellom folk og folkevalgte. Når man hører statsråder snakke, handler det gjerne om deres velgere. Men regjeringen tilhører oss alle sammen og må kunne balansere dette, slår hun fast.

Isabell Dahl lar seg ikke imponere eller berolige av LOs forsikringer om at de nå vil sørge for, at betingelsene Arbeiderpartiet stiller for sitt ja blir imøtegått.

– LO-sekretær Are Tomasgaard har gått ut og sagt at det var synd at de tapte kampen om ACER innad i Arbeiderpartiet, men at de skal forsikre seg om at de kravene som Arbeiderpartiet blir gjennomført. Jeg tenker at om man virkelig er i mot direktivet så venter man i det minste til etter at Stortinget har tatt stilling til saken. Det er en måte å roe ned bekymringen blant folket på, og det skal han ikke gjøre. Da anerkjenner man ikke folket. Folk er bekymret, de vil ikke ha direktivet og det hjelper ikke om LO sier noe annet, sier hun.

At Island nå sier nei åpner for nye muligheter og gir ny energi til motstanden i Norge, hevder Dahl.

– Vi kan ikke si nei til ACER alene. Nå som Island har gjort det, har vi momentum. Kan vi få en bedre avtale? Finnes det en annen løsning?