Migranter i Malmø, Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

En gjennomgang av 32 tilfeller av gjengvoldtekt, utført av den svenske tabloidavisen Expressen, avslører at nesten hver eneste av mennene som ble dømt for gjengvoldtekt i 2016 og 2017, er av innvandrerbakgrunn. Dette kommer et helt år etter at den svenske nettsiden Gang Rape Sweden kunngjorde at 9 av 10 gjengvoldtektsmenn i Sverige er av utenlandsk opprinnelse.

annonse

Expressen har funnet at 32 av de 43 mennene som ble dømt for gjengvoldtekt er innvandrere. Åtte av de resterende er født i Sverige av to utenlandske foreldre og to av dem er født i Sverige av en utenlandsk og en svensk forelder. Kun en er født i Sverige av to svenske foreldre.

annonse
annonse

Snittalderen på de dømte gjengvoldtektsmennene skal ifølge gjennomgangen være 21 år. 13 av de dømte var under 18 år. Det fremkommer dessuten også at 14 av de 43 mennene, en tredel, er tidligere dømte forbrytere i Sverige.

Hva gjelder straff har man i gjennomgangen funnet at 29 av mennene ble fengslet, og snittlengden på fengselsstraffene var tre år. I noen tilfeller var straffeutmålingen også en reaksjon på andre kriminelle handlinger, i tillegg til gjengvoldtekt.

Ti av de dømte skal ha blitt idømt såkalt «ungdomsterapi», en «straff» der den dømte blir henvist til sosialtjenesten, som utvikler en slags terapiplan med formål å få den dømte til å slutte med kriminalitet.

Siden som først omtalte innvandreres overrepresentasjon blant gjengvoldtektsmenn, Gang Rape Sweden, ble stengt av svenske myndigheter i desember.

Stina Holmberg, en forsker hos BRÅ (Brottsförebyggande rådet) sier at funnene gjort av Expressen ikke overrasker henne.

– I vår studie fra 2005, var det fem ganger mer sannsynlig å være dømt for voldtekt som utlending, relativt til personer født i Sverige av to svenske foreldre. Det er åpenbart mer vanlig blankt unge innvandrergutter, men det er bare en forsvinnende liten del av innvandrerne som begår denne typen kriminalitet, sier hun.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.