OSLO 20080218: Byggeplass. Bygningsarbeider. Vernestøvler. Akerselva Atrium. Bygningsarbeider. Skitten. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
annonse

Erna Solberg går ut mot hets mot personer med innvandrerbakgrunn i et møte i statsministerboligen 8. mars. Ord kan svi, men de fleste er nok enige om at eventuelle handlinger rammer kraftigere enn ord. Særlig alvorlig blir det om rasisme settes i omfattende system ved å bli lovfestet og derved håndhevet av politiet og militæret slik det ble gjort med raselovene i USA og under apartheid i Sør-Afrika.

annonse

Den historiske årsaken for den lovbestemte segregeringen berettes sjelden. Lovene ble, gjennom lobbyvirksomhet, presset gjennom av hvite fagforeninger. Motivet var å hindre lønnskonkurranse fra de «mørke» som var villige til å gå ned i lønn for å komme inn på arbeidsmarkedet.

annonse

Denne politikken har sin parallell i dag: Det er tiltak for å stenge utlendinger ute av Norge med krav om visum, arbeids- og oppholdstillatelser. «Fremmedkulturelle» som bor i landet stenges ute med løyver, beskyttede titler, godkjente utdanninger, obligatoriske språktester, allmengjorte tariffavtaler m.v.

Politiet gjennomfører nidkjært razziaer mot byggeplasser, pirattaxier, restauranter og prostituerte. Alt sammen rammer de fremmedkulturelle som myndighetene gjennom lovverket har tvunget ut i en grå eller sort del av arbeidsmarkedet. Kampen mot sosial dumping er i realiteten en kamp for å dumpe innvandrerne ut av arbeidsmarkedet.

Dette mylderet av lover og institusjoner kalles ikke apartheid, men intensjonen, praktiske virkemidler og samfunnsmessige skadevirkninger er de samme: På den ene siden behandles en del av befolkningen rettslig som annenrangs borgere med alt det fører med seg av frustrasjon, sinne og praktiske vanskeligheter. På den andre siden er en del av befolkningen sinte fordi «de fremmedkulturelle» enten «jobber kriminelt» eller «snylter» på sosial stønad.

annonse
annonse

Oppi dette gjør regelverket arbeidslivet todelt hvorpå den viktigste arena for samarbeide og forståelse forsvinner. I arbeidslivet teller kun talent, vilje, innsats og innstilling. Så lenge jobben blir gjort har hudfarge og kultur har ingen betydning

Erna Solberg har vært statsminister i over 4 år. Etter dette må hun kunne identifiseres med lovverket hun har forvaltet og utviklet. Det singler i glass når hun anklager andre for rasisme.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.