OSLO 20080218: Byggeplass. Bygningsarbeider. Vernestøvler. Akerselva Atrium. Bygningsarbeider. Skitten. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Erna Solberg går ut mot hets mot personer med innvandrerbakgrunn i et møte i statsministerboligen 8. mars. Ord kan svi, men de fleste er nok enige om at eventuelle handlinger rammer kraftigere enn ord. Særlig alvorlig blir det om rasisme settes i omfattende system ved å bli lovfestet og derved håndhevet av politiet og militæret slik det ble gjort med raselovene i USA og under apartheid i Sør-Afrika.

Den historiske årsaken for den lovbestemte segregeringen berettes sjelden. Lovene ble, gjennom lobbyvirksomhet, presset gjennom av hvite fagforeninger. Motivet var å hindre lønnskonkurranse fra de «mørke» som var villige til å gå ned i lønn for å komme inn på arbeidsmarkedet.

Denne politikken har sin parallell i dag: Det er tiltak for å stenge utlendinger ute av Norge med krav om visum, arbeids- og oppholdstillatelser. «Fremmedkulturelle» som bor i landet stenges ute med løyver, beskyttede titler, godkjente utdanninger, obligatoriske språktester, allmengjorte tariffavtaler m.v.

Politiet gjennomfører nidkjært razziaer mot byggeplasser, pirattaxier, restauranter og prostituerte. Alt sammen rammer de fremmedkulturelle som myndighetene gjennom lovverket har tvunget ut i en grå eller sort del av arbeidsmarkedet. Kampen mot sosial dumping er i realiteten en kamp for å dumpe innvandrerne ut av arbeidsmarkedet.

Dette mylderet av lover og institusjoner kalles ikke apartheid, men intensjonen, praktiske virkemidler og samfunnsmessige skadevirkninger er de samme: På den ene siden behandles en del av befolkningen rettslig som annenrangs borgere med alt det fører med seg av frustrasjon, sinne og praktiske vanskeligheter. På den andre siden er en del av befolkningen sinte fordi «de fremmedkulturelle» enten «jobber kriminelt» eller «snylter» på sosial stønad.

Oppi dette gjør regelverket arbeidslivet todelt hvorpå den viktigste arena for samarbeide og forståelse forsvinner. I arbeidslivet teller kun talent, vilje, innsats og innstilling. Så lenge jobben blir gjort har hudfarge og kultur har ingen betydning

Erna Solberg har vært statsminister i over 4 år. Etter dette må hun kunne identifiseres med lovverket hun har forvaltet og utviklet. Det singler i glass når hun anklager andre for rasisme.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]