Fredag falt Nikkei 225-indeksen i Tokyo 4,5 prosent. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Da Tokyo-børsen stengte fredag, hadde Nikkei-indeksen falt 4,51 prosent til 20.617,86 poeng. Dette er det laveste nivået siden oktober i fjor.

I Kina falt Shanghai-børsen 3,4 prosent. Også Hongkong-børsen hadde falt over 3 prosent på ettermiddagen lokal tid.

Mens aksjene raste nedover, kom Kinas næringsdepartement med en uttalelse om Trumps siste handelssanksjoner.

annonse

– Kina ønsker ikke å utkjempe en handelskrig. Men vi er absolutt ikke redd for en handelskrig.

Torsdag opplyste Det hvite hus at USA vil innføre straffetoll tilsvarende 60 milliarder dollar på kinesiske importvarer. Samtidig ble Kina anklaget for tyveri av amerikansk teknologi og intellektuell eiendom.

Nyheten sendte Dow Jones-indeksen ned 2,9 prosent. Trumps straffetoll på stål og aluminium, som også rammer en lang rekke andre land, trådte i kraft natt til fredag norsk tid.

annonse

– Hvis tollsatsene innføres som planlagt, tror vi Kina vil gjengjelde. Det er umulig å forestille seg at de ikke gjør det. Og da forventer vi at USA vil gjengjelde ytterligere, sier sjeføkonom Rob Carnell i finansselskapet ING.

Makoto Sengoku fra Tokai Tokyo Research Institute mener at også Trumps utnevnelse av John Bolton som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver bidrar til børsfallet.

NTB-AFP-AP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon