Illustrasjonsbilde. Foto: AFP PHOTO / Alex Edelman
annonse
annonse

Titusenvis av amerikanske skoleelever samler seg i Washington og en rekke andre byer i USA lørdag for å protestere mot våpenrelatert vold og for sikrere skoler.
«March for Our Lives» (Vårt livs marsj) er en landsomfattende protestaksjon som arrangeres av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

Titusenvis, kanskje opp mot hundre tusen, var lørdag formiddag lokal tid i ferd med å ankomme Washington DC der de blant annet skal gå langs Pennsylvania Avenue mot Det hvite hus.

I tillegg arrangeres det over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA. Lørdagens massedemonstrasjon kan bli en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på 1960- og 70-tallet.

annonse

Førstegangsvelgere
Arrangørene og de fleste av dem som deltar i massemønstringen, er skoleelever, ungdommer som for første gang skal stemme i høstens mellomvalg til Kongressen.
Ungdommene krever strengere våpenkontroll og vil blant annet at politikerne skal vedta en lov som forbyr automatvåpen som ofte er blitt brukt i masseskytinger på amerikanske skoler.

Begrensninger i salg av ammunisjon og strengere bakgrunnssjekk av folk som vil kjøpe våpen, er også blant kravene.

Sterke reaksjoner
17 mennesker, hvorav 14 var elever, ble drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregående skolen i Florida på Valentindagen. Skolemassakren føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikanske skoler.
Men reaksjonene som fulgte i kjølvannet av den, var de sterkeste USA har sett på lenge, og det har gitt mange håp om at det kan være mulig å påvirke politikere både i Kongressen og på delstatsnivå til å faktisk gjøre noe.

Fredag, dagen før massemønstringen, foreslo Trump-administrasjonen et fullstendig forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon