Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I en artikkel bak betalingsmur lørdag 24.03 skriver kommentator Frank Rossavik i Aftenposten at Jonas Gahr Støre «vil landet godt og vil snakke sant. Jeg kunne ha kjøpt bruktbil av ham. Listhaug kunne jeg til nød ha solgt en brødrister. Mot forskuddsbetaling.»

annonse

Rossavik skriver videre at «Listhaugs utspill utvilsomt nører opp under Ap-hatet som også finnes i Anders Behring Breiviks forvirrede «manifest»».

– Sosialdemokratene hadde grunn til å bli forbannet. Det uklare er bare om dette var bevisst fra hennes side.

Arbeiderparti-hatet

«En stor gruppe nordmenn synes det er for mange innvandrere her. De mener at dette er Aps skyld,» skriver han.

Ap-hatet «kobles med angrepene mot muslimer. For å si det rett ut: Ganske mange fremstår nå som like politisk forrykte som Breivik. Jeg ser det i innboksen og i sosiale medier. Jeg ser det i kommentarfelt og hos Resett,» skriver Rossavik.

– Den tidligere justisministeren har et ansvar for å forstå hvilket hat hun nærer.

Religionskritikk er rasisme

«Før var jeg opptatt av at islamkritikk ikke er rasisme. Religion er jo noe man velger. Jeg liker ikke å gi opp distinksjonen. Den undermineres likevel av den skråsikre hamringen i Listhaug-land på at muslimer er slik og ikke slik. De frakjenner muslimer evnen til å tenke og tolke selvstendig. Da gjør de religiøs tilhørighet til noe like uforanderlig som hudfarge. Dermed river de selv bort grensen mellom rasisme og islamfrykt,» skriver han og fortsetter:

– Nå er rasismen åpenlys. Den tyter ut i sosiale medier og i «nye» medier som Resett.

Rossavik tar også avstand fra sin tidligere holdning hvor han «i årevis [har] ment at «venstresiden» (de fleste til venstre for Frp) har sett en rasist bak hver busk og på den måten bidratt til unødig tilspissing av debatter om innvandring.»

Han mener at vi har fått en «giftig offentlighet. Uenighet blir verre å takle. Problemer lar seg vanskeligere løse.»

Resett svarer

Redaktør Helge Lurås sier til Resett at Frank Rossaviks artikkel i Aftenposten er uansvarlig både i form og innhold.

– Innvandring er den største bekymring nordmenn har. Det har flere meningsmålinger de siste årene vist. Sylvi Listhaug har klart å sette et fornuftig og rasjonelt ansikt på den innvandringsrealismen som vokser frem. Hun er et menneske mange kan identifisere seg med. At Aftenposten slipper til et slikt personlig og infamt følelsesutbrudd fra Frank Rossavik er påfallende. Han mistenkeliggjør flere hundre tusen nordmenn, inkludert store deler av Aftenpostens egne lesere, ved å trekke disse parallellene til Anders Behring Breivik.

Lurås sier videre at han ikke kjenner seg igjen i påstanden om at rasismen «tyter ut» i Resett.

«Kritikk av religion og ideologi er ikke rasisme,» sier Lurås, som også legger til at Resett dekker et bredt nyhetsfelt og tar inn meninger og kommentarer om mange temaer. Innvandring og islam er bare noen av mange temaer.

Han mener Rossavik har vist en del tegn i det han har skrevet den siste tiden på at han er i ferd med å bli «radikalisert».

– Rossavik beklager seg over et giftig debattklima, men han gjør det i samme åndedrag som han stempler andre som rasister. Og at noen er rasister er kanskje den groveste anklagen man kan komme med om noen i Norge i dag, sier Lurås.

En del lesere har fortsatt en tiltro til at det som står i avisene er sant og kvalitetsjekket. Og de har en spesiell tiltro til det avisens egne folk skriver.

– Mange vil bare riste på hodet av det Rossavik skriver og ikke ta ham seriøst. Men andre vil faktisk tro på det. For oss som får rasismestempelet på oss ved at Aftenposten slipper til slikt fra Eivind Trædal og andre skribenter tidligere og nå altså fra deres egen kommentator, Frank Rossavik, er selvfølgelig ubehagelig, sier Lurås.

Mange setter fortsatt dømmekraften sin ut til «eksterne autoriteter». Står det i Aftenposten, må det være sant.

Lurås anbefaler sjefsredaktør Harald Stanghelle å ta en prat med Frank Rossavik før skriveriene hans ødelegger både andres og Aftenpostens eget rykte.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.