Police officers stand guard outside the Saint-Etienne-de-Trebes church in Trebes, southern France, Sunday, March 25, 2018, as people arrive for a special church service to honor the heroic police officer and three others killed in a rampage by an Islamic extremist. (AP Photo/Jeffrey Schaeffer)
annonse
annonse

Kirken i den vanligvis så stille og søvnige småbyen med 5.000 innbyggere var fylt til randen med sørgende fra fjern og nær som hadde kommet dit for å minnes politimannen Arnaud Beltrame (44), slakteren Christian Medves (49) og de to pensjonistene Jean Mazières og Hervé Sosna.

De ble alle drept av Radouane Lakdim (25) fredag. Lakdim ble til slutt skutt og drept av politiet.

– Dette må stoppe nå, sier Jean-Pierre Bordeaux, som sammen med kona Henriette hadde tatt turen til Trèbes fra nabobyen Capendu for å delta på messen.

annonse

– Vi er ikke trygge for noe noen steder lenger, fortsetter han.

– Advarte mot muslimhets

Presten i Trèbes, Philippe Guitart, advarte i sin preken mot å legge skylden på muslimer generelt for angrep som islamske ekstremister utfører.

– Vi må hjelpe folk å lære å leve sammen, sa han.

Også representanter fra det muslimske miljøet deltok på søndagens messe.

annonse

– Vi har hatt et langt vennskap med dem, sa biskop Alain Planet.

– De sørger med oss, dette rammer dem også, understreket han.

Mange mennesker la ned også hvite roser utenfor rådhuset i Trèbes, og det var plakater med tekster som «Stopp volden, stopp, stopp».

Nasjonal helt

Franske myndigheter har bestemt at det skal holdes en nasjonal minnemarkering for politimannen Arnaud Beltrame som ofret sitt liv da han valgte å bytte plass med en kvinne som ble holdt som gissel av Lakdim inne på supermarkedet i Trèbes. Beltrame ble både skutt og knivstukket og døde natt til lørdag av skadene.

I en tale lørdag sa president Emmanuel Macron at Beltrame «døde som en helt» og at han fortjener hele nasjonens respekt og ære.

annonse

Beltrames bror Cedric sier politimannen må ha visst meget godt hvilken fare han utsatte seg for.

– Han visste han ikke hadde noen sjansen. Han ga sitt liv for en annen, sier Cedric Beltrame.

IS-angrep

Gjerningsmannen, franskmarokkanske Radouane Lakdim, var en småkriminell som var kjent av politiet, men myndighetene mente han ikke utgjorde noen stor fare.

Lakdim skal ha ropt «Allahu akbar» (Gud er stor) da han stormet inn i supermarkedet i Trèbes.

Ekstremistgruppa IS hevder å stå bak angrepet og kaller Lakdim for en «IS-soldat».

NTB-AFP

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon