Lars Gule. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
annonse

Resett har undersøkt tips om at ansatte ved to hudpleiebutikker i Oslo sentrum under lengre tid har vært plaget av forbipasserende som trakasserer dem. Gjerningsmennene skulle være tilknyttet radikale, anti-israelske strømninger og grupperinger.

annonse

Aksjonister tilknyttet organisasjonen BDS Norge, en radikal propalestinsk forening som oppfordrer til å boikotte israelske varer, skal ha aksjonert og spredt videomateriale av hendelsen. Lars Gule er ifølge proff.no styremedlem i foreningen. Gule underviser om flerkultur, islam og ekstremisme ved Oslomet og er blitt flittig brukt som kommentator av NRK.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Dette på tross av at Gule i 1977 ble arrestert med sprengstoff i Libanon, på vei til å utføre et terrorattentat mot Israel. I Norge har altså en forening Gule er styremedlem i bidratt til å legitimere hets og trusler mot ansatte ved to butikker som selger hudpleieprodukter til menn og kvinner fra merket Booster Pro.

På sine nettsider påstår BDS Norge at Booster Pro selger produkter fra såkalt okkupert palestinsk område. På sin nettside opplyser de om at de demonstrerte ved de to butikkene på Oslo City og Arkaden i Oslo sentrum i 2016. Video fra denne aksjonen finnes på YouTube.

annonse
Reklame

En ung, kvinnelig ansatt ved en av butikkene forteller til Resett at hun var til stede under aksjonen. Hun kan bekrefte at de ansatte i butikken hun jobber i er blitt trakassert av forbipasserende. Det er ikke kjent om alle gjerningsmennene skal være tilknyttet BDS, men alle synes de å ha samme motiv.

– Jeg husker godt det du kan se i videoen. De kommer fra BDS Norge. Det er ingen isolert hendelse at vi blir plaget, det har skjedd ofte. Det kan komme inn folk og stille spørsmål som «hvor er jødene?» og slikt. Det er veldig ubehagelig når sånt skjer, sier hun.

En annen ansatt, en ung mann, forteller at det nå har roet seg, da Booster Pro ikke lenger selger produkter fra Dødehavet.

– Men det har skjedd stadig vekk. Jeg vet ikke om jeg kan anslå hvor ofte, men fra tid til annen. De spør gjerne hvor produktene kommer fra. Og de pleide jo å komme fra Israel, så da svarte vi det, og da kom det gjerne reaksjoner. Noen sier jo bare at de ikke ønsker produkter fra Israel. Men andre benyttet seg av ukvemsord. Heldigvis har det roet seg ned, nå som vi ikke lenger selger produkter fra Dødehavet. Det var jo det som var problemet, sier mannen til Resett.

Benekter
Nikos Tavridis-Hansen, leder i BDS Norge og styremedlem Lars Gule hevder overfor Resett at BDS Norge ikke er en antisemittisk gruppe, men de har ennå ikke prestert å garantere at ingen i deres organisasjon eller i tilknytning til denne, har oppført seg upassende mot butikkmedarbeidere. De vil heller ikke ha på seg at de har bidratt til å skape en hatefull stemning mot butikken, som har gått utover de ansattes og deres arbeidsmiljø.

– BDS Norge er ikke en antisemittisk gruppe. Våre aktivister bruker aldri antisemittisk retorikk. I BDS Norges aksjoner brukes ikke antisemittiske slagord, plakater eller lignende.

Videre kan de opplyse at de kritiserer Israels «diskriminerende og brutale politikk overfor palestinerne», og at de oppfordrer til forbrukerboikott.

– Det er ikke overraskende at salgsrepresentanter for israelske produkter oppfatter det ubehagelig når det demonstreres mot at de selger slike produkter i Norge. Det er ikke det samme som antisemittisme, påstås det videre.

De hevder så at de stadig anklages for antisemittisme, og kaller det «propaganda-strategier»

– Anklager om antisemittisme er noe vi får høre ofte, uten at det er noen som helst sannhet i dette. Dette er en av Israels propagandastrategier, som vi tar avstand fra. Slike forsøk på å delegitimere og kriminalisere kritikk av Israels ulovlige okkupasjon og diskriminering, avviser vi kontant.

Foreningen mener selv at de ikke oppfordrer til hets.

– BDS Norge oppfordrer ikke enkeltpersoner til å skape ubehageligheter for noen. Vi er heller ikke kjent med eksempler på slikt. Men BDS Norge verken har eller tar ansvar for hva personer vi ikke kjenner, måtte gjøre.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.