CORRECTS AGE TO 75, INSTEAD OF 76 - FILE - This undated file photo, location unknown, shows Linda Brown. Brown, the Kansas girl at the center of the 1954 U.S. Supreme Court ruling that struck down racial segregation in schools, has died at age 75. Peaceful Rest Funeral Chapel of Topeka confirmed that Linda Brown died Sunday, March 25, 2018. (AP Photo/File)
Del

Borgerrettsaktivisten Linda Brown, som kun ni år gammel spilte en sentral rolle i kampen for desegregering av skoler i USA, døde søndag. Hun ble 76 år gammel.
I 1954 gikk foreldrene til Linda Brown til sak mot skolestyret i Topeka, Kansas, for å få skrevet inn henne og hennes søsken på en skole for hvite.

Flere svarte familier hadde blitt avvist av skolestyret da de forsøkte å innskrive deres barn i skoler som lå nærmere hjemmene deres, ifølge The Guardian. Sammen med tolv andre familier utgjorde de saken «Brown mot undervisningsdepartementet», og 17. mai 1954 vant de fram i Høyesterett.

Retten kom fram til at det var grunnlovsstridig å segregere hvite og svarte barn, noe som i tiden etter fikk følger i hele USA.

Som voksen jobber Brown som lærer, og hun jobbet sammen med sin søster i en stiftelse som spredte kunnskap om dommen fra Høyesterett, og om segregering og diskriminering.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

– For 64 år siden tok en ung jente fra Topeka opp en sak som ble slutten på segregering i offentlige skoler i USA. Linda Browns liv viser at selv de mest usannsynlige mennesker kan ha en utrolig innvirkning og ved å tjene vårt samfunn kan vi forandre verden, skriver guvernøren i Kansas, Jeff Coyler på Twitter.

(©NTB)
[email protected]


Del