US and Italian chess Grandmaster Fabiano Caruana, concentrates during his match against Azerbajan's Shakhriyar Mamedyarov during a qualification tournament of eight Grandmasters in Berlin, Friday, March 23, 2018. The winner of the tournament will play against Norway's World Champion Magnus Carlsen in November. (Soeren Stache/dpa via AP)
annonse
annonse

Fabiano Caruana sikret seg seieren i kandidatturneringen i sjakk i Berlin tirsdag. Dermed blir han Magnus Carlsens motstander i VM-kampen i London i november.

Fire spillere kjempet om seieren i den tyske hovedstaden foran tirsdagens avsluttende partier. Amerikanske Caruana, aserbajdsjanske Shakhrijar Mamedjarov, russiske Sergej Karjakin og kinesiske Liren Ding hadde alle teoretiske vinnersjanser.

Caruana ledet på forhånd med halvpoenget på Karjakin og Mamedjarov, mens Ding var et helt poeng bak amerikaneren.

annonse

Tre av fire partier i avslutningen endte til slutt med remis, mens Caruana til slutt nedkjempet Alexander Gristsjuk. Dermed sikret førstnevnte seg retten til å spille karrierens aller første VM-kamp. 25-åringen, som både har italiensk og amerikansk pass, plukket i alt ni poeng i turneringen i Berlin.

Carlsen fikk rett

Magnus Carlsen har ved flere anledninger sagt at han anser Caruana som den mest sannsynlige motstanderen i London i november. Den norske verdensmesteren viste seg å få rett.

Carlsen og Caruana har møtt hverandre 31 ganger tidligere. Ni ganger har nordmannen vunnet, fem ganger har partiet endt med Caruana-seier og 17 dueller har endt i remis.

annonse

Med til historien hører det også at både Carlsen og Caruana er påmeldt den kommende Grenke-turneringen i Tyskland. Der kan det dermed bli umiddelbare dueller mellom de to, dersom ingen av dem melder avbud på tampen.

Turneringen starter allerede kommende helg.

Karjakins spurt holdt ikke

Sergej Karjakin, som var Carlsens motstander i forrige VM-kamp, så mot slutten av kandidatturneringen ut til å bli Caruanas argeste utfordrer. Russeren startet svakt i Berlin, men spilte seg voldsomt opp og inn i tetstriden.

Snuoperasjonen ble imidlertid ikke kronet med seier. Tirsdagens parti mot kinesiske Ding endte i remis etter 45 trekk etter at Karjakin en periode var på defensiven. Resultatet innebar at begge de to spillerne i realiteten var sjanseløse på seieren.

Kandidatturneringen i Berlin besto av åtte spillere, som har møtt hverandre to ganger den siste tiden.

Magnus Carlsen er klar for karrierens fjerde VM-kamp. I de to første slo han indiske Vishy Anand, og i 2016 ble det seier mot nevnte Karjakin.

Den kommende kampen mellom Carlsen og Caruana spilles i London om åtte måneder.

(©NTB)

annonse

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon