EUs president Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

EU-kommisjonen varsler en rekke nye tiltak som skal gjøre det lettere å flytte militære styrker raskt fra land til land i Europa.

annonse

I dag er Europa fullt av flaskehalser som gjør det vanskelig å nå fram med militære forsterkninger.

Nå har EU og NATO satt i gang et omfattende samarbeidsprosjekt for å rydde opp. Målet er å få på plass det enkelte kaller en «militær Schengen-sone» der soldater og militærutstyr kan flyttes raskt på tvers av landegrensene uten å forsinkes av grensekontroller og byråkrati.

Onsdag la EU-kommisjonen fram en egen handlingsplan for innsatsen.

– Ved å legge til rette for større militær bevegelighet i EU kan vi forhindre kriser mer effektivt, utplassere styrkene våre mer effektivt og reagere mer effektivt når det oppstår utfordringer, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

I handlingsplanen kommer det fram at både bruer og jernbanespor trenger utbedring for å settes i stand til å bære tungt militærutstyr.

EU-kommisjonen vil nå sette i gang en storstilt kartlegging for å finne ut hvor behovet for utbedringer er størst. Innen 2019 skal en liste med prioriterte prosjekter legges fram. Penger fra EU-budsjettet kan bli brukt til å finansiere utbedringene.

Et annet tiltak er forenkling av regler for tollklarering og frakt av farlig gods. Her kan forslag til lovendringer komme allerede i løpet av året.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.