Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Oljefondets etikkråd ser nå nærmere på arbeidsforholdene i selskapene fondet har investert i i Golfstatene.

Etikkrådet for oljefondet vurderer å anbefale uttrekk av selskaper i Golfen som benytter seg av tvangsarbeid, skriver Dagens Næringsliv. Ifølge avisen undersøker rådet nå om ni selskaper i Qatar og De forente arabiske emirater, som oljefondet har investert i, er skyldige i brudd på menneskerettighetene.

I forbindelse med byggingen av stadioner til fotball-VM i Qatar i 2022 har landet fått mye kritikk for forholdene til migrantarbeiderne i landet.

annonse

Den siste tiden har også søkelyset blitt satt på arbeidsforholdene til migranter i flere andre land i Golfstatene. Arbeiderne får ofte lavere lønn enn forespeilet, og har i mange tilfeller tatt opp store lån for å reise til Gulfen. Dermed må de fortsette å jobbe for å kunne betale tilbake lånet. Frivillige organisasjoner som Amnesty har omtalt ansettelsen av migrantarbeiderne som moderne slaveri.

– Vi jobber nå med å finne ut hvilke av Oljefondets selskaper som er involvert i denne praksisen, og vi konsentrerer oss om de selskapene der normbruddene er grovest og mest systematisk. I hovedsak er det byggebransjen og servicenæringen. Det er også mulig at søket utvides til flere land i Golfen, sier leder av Etikkrådet for oljefondet, Johan H. Andresen.

Oljefondet er i dag inne i sju selskaper i Qatar og 20 selskaper i De forente arabiske i emirater. I tillegg er de inne i 42 selskaper i Saudi-Arabia, tre selskaper i Oman, ti i Kuwait og ett selskap i Bahrain.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon