Rovdata og Statens naturoppsyn ønsker seg bæsj fra jerv til påske. Slik vil de kartlegge bestanden og hvordan den utvikler seg. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Rovdata ønsker at folk på tur i påsken plukker opp bæsj de finner fra jerv og leverer det inn til Statens naturoppsyn.

Hensikten med oppfordringen om å plukke opp avføring fra jerven er arbeidet med å overvåke arten, melder Rovdata. Folk som er på tur blir derfor oppfordret ha en ren pose med tur i tilfelle de skulle komme over rovdyrets spor og etterlatenskaper. Også rester av pels er interessant materiale for Rovdata.

– Vi ønsker å motta alle prøver som dere finner i nærheten av et jervespor. Ha gjerne plastposen klar i lommen når du drar ut og bruk den til å plukke opp jervskiten. Ikke ta direkte på skiten, men vreng posen rundt prøven, slik du ville gjort med en hundeskitt og knyt igjen. Husk: kun en skitprøve per pose. Frys ned skitprøven når du kommer hjem fram mot overlevering, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

annonse

Det innsamlede materialet vil bli DNA-testet. Kindberg ber folk om merke prøvene med funnsted og dato før de leverer dem til Statens naturoppsyn. Etter påske vil Rovdata legge fram en undersøkelse fra i fjor da samme oppfordring ble rettet mot folk på tur.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon