Sveriges regjering planlegger å legge mer press på Google, Facebook og Twitter for å få slutt på anonymitet for såkalte «trolls» og de som anklages for å poste såkalt hatprat.
Sveriges bolig- og digitaliseringsminister Peter Eriksson har sagt at han og justisminister Morgan Johansson jobber sammen for å legge mer press på sosiale medier, slik at plattformene går mer offensivt til verks mot det ministeren hevder er hatprat. Dette rapporterer svenske Expressen.
– Så langt hat det vært for enkelt å si hva som helst på nettet, sier Eriksson.
Han vil at individer i større grad må holdes ansvarlig for det de sier.
– «Trollkontoene» som finnes i dag, også i Sverige, må det bli slutt på. Man på påpeke for de store plattformene og fortelle dem, at det er de som har ansvaret. De må rydde opp og bli kvitt dette, legger han til.
Ministrene skal etter avtale møte representanter fra Facebook, Google og andre den 13. april. Svenske medier skal også være til stede.
– Jeg tror vi trenger mange nye regler, noen av dem kan være lover, sier minister Eriksson.
Sverige er, sammen med Tyskland og Storbritannia, blant de «fremste» i Europa hva gjelder å tiltale folk for «hatprat». Svenske myndigheter har også aktivt gått inn i kampen mot det de hevder er falske nyheter. De har gitt millioner av kroner til etablerte medier for å bekjempe «fake news» på sosiale medier.
Rapporteringsgruppen Näthatsgranskaren skal ha sin del av skylden for at stadig flere svensker blir tiltalt for å ha ytret sin mening. De såkalte granskerne skal ha stått bak over 800 av tilfellene der mennesker skal ha blitt anmeldt for ytringer på nett.
Gruppen har selv innrømmet at mange av dem som anmeldes er eldre kvinner. En 65 år gammel kvinne ved navn Christina, måtte møte i retten etter at hun på Facebook hadde sagt at masseinnvandring av muslimer ville kunne redusere Sveriges generelle IQ-nivå.
Hun skal i ettertid ha blitt utsatt for intens trakassering fra svensk politi, som produserte hele 150 sider med materiale på henne, mye av det hentet av Näthatsgranskaren.