FILE - In this Tuesday, Jan. 15, 2013 file photo, Remington rifle cartridges are displayed at the 35th annual SHOT Show in Las Vegas. U.S. gun maker Remington Outdoor Company has filed for bankruptcy protection after months of financial problems, falling sales and lawsuits tied to the Sandy Hook Elementary School massacre. Records from the bankruptcy court of the district of Delaware show that the company filed late Sunday, March 25, 2018. (AP Photo/Julie Jacobson, File)

Remington, en av verdens eldste og mest kjente våpenfabrikanter, søker konkursbeskyttelse, Smith & Wesson leverer også røde tall, og Ruger må permittere ansatte. Men hvordan kunne det ha gått så galt? Trump er jo NRA (National Rifle Association) sin venn og er imot våpenrestriksjoner.

annonse

Selv om det skjer en tragedie på en skole, vil ikke Trump røre ved amerikaneres rett til å eie sitt eget våpen. Det er en borgerrett som har røtter tilbake i den ville Vesten, den gang nybyggerne måtte forsvare seg selv. Noen steder ligger det fremdeles i folkesjelen, man stoler ikke på myndighetene og vil være utrustet til å forsvare seg selv. USA og Norge er forskjellige der, det er mye våpen her også. Men vi har ikke så mye håndvåpen, det er for det meste jaktvåpen og det er strenge regler. Man må enten avlegge jegerprøven eller være aktiv medlem av en godkjent skytterklubb.

Svaret på nedgangen i salget er interessant

Før Trump inntok presidentstolen var frykten for restriksjoner overhengende. Dette førte til at mange ville «sikre seg» før en ny lov kom. De hamstret således våpen. Så kom Trump og «frykten» forsvant. Dette gav en negativ innvirkning på salget og produsentene fikk økonomiske problemer. Det er egentlig en strukturell krise, de har hatt en høy vekst, så har de nådd toppen og er på vei ned i en bølgedal.

Men det er et interessant fenomen at våpensalget faller når det føres en liberal våpenpolitikk, og at det stiger når det forventes restriksjoner. En demokrat i Det hvite hus er «good for business».

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.