Ein KFZ-Mechaniker wechselt die Bremsbeläge bei einem Auto. Foto: Frank May / NTB scanpix
annonse
annonse

I sin ufortrødne jakt på etnisk diskriminering i arbeidslivet har Fafo forsket seg frem til at fremmedklingende navn, som for eksempel Ahmed, desavueres i arbeidssøkerprosessen. Heter du derimot Ola, har du ca. 25 % bedre sjanse til jobbintervju og jobb. Nylig la de også frem en rapport som konkluderte med at tiltaksporteføljen (AMO-kurs, introduksjonsprogram etc.) somaliere har fått tilbud om har vært feilslått og bortkastet (Aftenposten 1.3.18). Det har også lenge vært hevdet at årsaken til lav yrkesdeltakelse er kort botid. Immigrasjon fra Somalia til Norge startet på begynnelsen av 90-tallet.

Tharmakulaparansothy er et litt vanskeligere etternavn enn Ola, men er en representativ navnetype hentet fra en stor innvandrergruppe i Norge.  Nå har det seg slik at denne minoritetsgruppen over lang tid har bidratt med en like stor yrkesdeltakelse som etniske nordmenn (ca. 70 %, SSB), dette til tross for eviglange navn og, naturlig nok, manglende språkferdigheter.  De har fått noen av de samme tiltakstilbudene, men ikke på langt nær like mange.

Det litt enklere etternavnet Osman er også hentet fra en tilsvarende stor innvandrergruppe, men av ukjente grunner deltar kun 25 % fra denne nasjonaliteten i norsk arbeidsliv. Dette er tall Fafo burde undres over, men over lang tid har, og i særdeleshet Jon Rogstad, sett det som sitt mantra å påvise etnisk diskriminering i norsk arbeidsliv. Denne type kampanjeforskning vekker naturlig nok stor applaus og dirrende harme i ulike deler av befolkningen.

annonse

Vi som daglig jobber med integreringsarbeid ser at ”feil” hudfarge og navn er ubetydelige hindringer i jakten på jobb. Derimot er motivasjon, personlige egenskaper og kulturell forståelse momenter arbeidsgivere vektlegger i ansettelsesprosessen.  Dessverre er det slik at enkelte innvandrergrupper over tid har drevet dårlig egenreklame nettopp på disse områder.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon