Oslo 20171206. Leder i Norske reindriftssamers landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma holder en appell foran Stortinget der den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har stilt ut kunstverket Pile o´Sápmi bestående av 400 reinhoder. Samtidig møter broren hennes, den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta, sin tradisjonelle kultur. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Norske Reindriftsamers Landsforbund ønsker et prøveprosjekt hvor reindriftsnæringa selv får forvalte rovdyr.

Til Nationen sier leder Ellinor Marita Jåma i Norske Reindriftsamers Landsforbund at situasjonen ikke blir bedre før bestandene av rovdyr er redusert.

– Reindrifta selv skulle kunne forvaltet rovdyra. Hvorfor ikke teste ut dette i et begrenset område over noen år? Det er ingenting av de konfliktforebyggende tiltakene som fungerer, så vi trenger å tenke nytt, sier Jåma.

annonse

– Det er ikke snakk om å utrydde rovdyra, det er snakk om å teste ut en annen måte å forvalte på. Vi vil ikke leve av erstatninger, og når vi ikke har mer å leve av og det ikke er reindrift mer – hva skal rovdyra leve av da? sier hun videre.

Ifølge Nationen har klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sagt ja til å møte reineiere, men det er ikke klart når møtet finner sted.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon